Magazin 12.01.2023.

BANSKI DVOR: Premijerno prikazan dokumentarni film “Put Srba sa Neretve” Stevana Salatića

ČITANJE: 2 minute

U Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci premijerno je prikazan dokumentarni film “Put Srba sa Neretve”, autora Stevana Salatića. Film govori o egzodusu 35 hiljada Srba iz doline Neretve tokom juna 1992. godine.

Film “Put Srba sa Neretve” autora Stevana Salatića sadrži svjedočenja trinaest ljudi koji su, zbog proteklog rata, morali da napuste svoja ognjišta u Mostaru, Konjicu i Јablanici i Čapljini. Kao stalni motiv filma provlače se ideje Miloša Crnjanskog da nema smrti – ima samo seoba. Oni koji su preživjeli pogrom nastavili su živote po inostranstvu, ali nikada ne zaboravljajući svoje porijeklo.

– Kada sam radio film, nisam imao istoriografske namjere. Moj zadatak je bio sažeti ljudske sudbine i ostaviti video trag za ono što nam se dešavalo. Ni jedan narod u posljednjem ratu nije bio toliko primoran da se kreće, kao što je to bio srpski narod – poručio je Stevan Salatić, autor filma.

Posebno mjesto u filmu zauzima Nevesinje kao utočište ogromnog broja izbjeglica, te ponovna izgradnja crkve u Mostaru. Progon Srba iz doline Neretve smatra se četvrtim po brojnosti, odmah poslije kninskog, sarajevskog i kosovskog. Međutim na tu temu nije se mnogo govorilo. Stoga je autor filma, rođeni Mostarac, odlučio da, u duhu kulture sjećanja, na univerzalan način prikaže fenomen izbjeglištva.

– Kultura pamćenja na odbrambeno-otadžbinski rat sastoji se od više elemenata. Govorimo o savremenom multidisciplinarnom pristupu gdje su ovakvi projekti prijemčiviji običnoj publici. Govorimo o jednom pristupačnom načinu da se prikaže sudbina Srba ne samo u dolini Neretve nego i sa drugih područja tokom odbrambeno-otadžbinskog rata – rekao je istoričar Predrag Lozo.

Film je prikazan i u Mostaru, a biće predstavljen i publici u Beogradu, Novom Sadu i Podgorici, prenosi RTRS.

(SB)

Oznake: Stevan Salatić