Magazin 25.10.2021.

BANSKI DVOR: Završeni Banjalučki horski susreti sa 13 učesnika iz Srpske i Srbije

ČITANJE: 3 minute

Kompozicijom “Mnogaja ljeta” Srpskog pjevačkog društva “Jedinstvo” u koncertnoj dvorani Banskog dvora završeni su 18. po redu “Banjalučki horski susreti”, na kojima je učestvovalo 13 horova i ansambala iz Republike Srpske i Srbije.

Ljubitelji duhovne, svjetovne i horske muzike imali su priliku da na ovoj tradicionalnoj manifestaciji, koja je održana od 21. do 23. oktobra, uživaju u izvanrednim kompozicijama različitih izvođača, prenosi Glas Srpske.

Dirigent Srpskog pjevačkog društva “Jedinstvo” Nemanja Savić istakao je za “Glas Srpske” da je ove godine obilježeno punoljetstvo festivala.

– Ono je izraženo kroz sazrijevanje nas kao učesnika, ali i kroz snalaženje u svim nedaćama koje su prouzrokovane i finansijskim stanjima i “kovid” situacijom. Ipak, s ponosom možemo reći da su 18. Horski susreti bili veličanstveni. Imali smo tri divne večeri tokom kojih su bili zastupljeni različiti horski žanrovi – rekao je Savić.

Naglasio je da su horovi uvijek moderni, te da često ljudi hor vezuju za nešto ozbiljno što nije popularno.

– Međutim, oni koji imaju uvid u horsko stvaralaštvo vide veliko bogatstvo muzičkog izraza. Horovi iz različitih zemalja donose tradiciju svog naroda, ono bogatstvo koje se na ovakvim festivala može predstaviti publici – kazao je Savić.

Dodao je da su ovakve manifestacije prilika za popularizaciju horskog stvaralaštva, ali i za razbijanje predrasuda.

– Pored toga, horski susreti su i pokušaj da naša publika prihvati da postoji nešto drugačije od onog što im se silovito nameće u mnogim našim medijima koji vrve neukusnom muzikom. Nekvalitetni tekstovi i kompozicije ne bi trebalo da budu kompozicije koje stvaraju estetske vrijednosti pojedinih naših sredina – objasnio je Savić.

Naglasio je da kroz ovu manifestaciju nastoje da otvore vidike, te da se izbore sa poplavom neukusa i šunda.

Publika je prve festivalske večeri, koje je održano 21. oktobra u Hramu Hrista Spasitelja, imala priliku da uživa u koncertima Dječijeg hora SPD “Jedinstvo”, Ženskog hora “Carica Jelena”, Muškog hora “Konstantin”, te ansambla “Dar” i Mješovitog hora SPD “Jedinstvo” sa solistima.

Drugo festivalsko veče u Banskom dvoru obilježilo je šest horova, a publici se prvi put predstavio Dječiji crkveni hor “Javor” iz Doboja.

– Nastupio je i Mješoviti hor SCPD “Bogoljublje” iz Doboja, a prvi put publici se predstavio i Mješoviti gradski hor “Lira” iz Gradiške. Riječ je o interesantnom, atraktivnom horu sa šarolikim i širokim spektrom interesovanja – naveo je Savić.

Druge festivalske večeri nastupili su i Mješoviti hor “Una” iz Novog Grada, Mješoviti hor SCPD “Sveti Georgije” iz Prnjavora i Ženski kamerni hor “Odjek” iz Požarevca.

Završni koncert bogatog repertoara svjetovne i duhovne muzike upriličili su banjalučki horovi Djevojački ansambl SPD “Jedinstvo”, Mješoviti hor SPD “Jedinstvo” i Mješoviti hor Akademije umjetnosti Banjaluka, te Ženski kamerni hor “Odjek” iz Požarevca.

– Na završnoj večeri trebalo je da nam gostuje ansambl iz Zrenjanina, koji čine članovi novosadskog Narodnog pozorišta, ali, nažalost, bili su spriječeni zbog virusa korona. Te večeri publici se prvi put predstavio Djevojački ansambl SPD “Jedinstvo” programom koji je obuhvatio narodne napjeve iz krajeva šire banjalučke regije – ispričao je Savić.

Pred kraj je SPD “Jedinstvo” izvelo kompozicije “Za vječnost se rodi Republiko Srpska” i “Živjela Republiko Srpska”.

Grad

Svečanom zatvaranju ove tradicionalne horske smotre prisustvovao je i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

– Muzika je jedno od glavnih obilježja kulture i tradicije svakog naroda. Ponosan sam na Srpsko pjevačko društvo “Jedinstvo”, koje je osnovano davne 1893. godine i koje je jedan od stubova muzičke umjetnosti, ali i kulture našeg grada – rekao je Stanivuković.

(SB)

Oznake: Banski dvor