Vijesti 28.05.2016.

Bazeni i plaže čekaju prve kupače

ČITANJE: 3 minute

U banjalučkom vodenom parku “Akvana” u toku su završne pripreme za početak sezone kupanja, koja bi trebalo da počne 1. juna i traje iduća tri mjeseca. Početak sezone ozvaničiće rok koncert 9. juna, na kojem će nastupiti Kiki Lesendrić i “Piloti”, te grupe “Neverne bebe” i “Električni orgazam”.

– Trenutno je u toku prodaja karata po sniženim cijenama za osnovce, srednjoškolce i studente po cijeni od 60 KM za neograničen broj ulazaka, dok je za sve ostale cijena 80 KM – rekao je šef marketinga i prodaje Borivoj Jevđenić.

Dodaje da je cijena dnevne karte od tri do pet maraka u zavisnosti od perioda dana. Banjalučani osvježenje u vrelim danima pronalaze i na obalama Vrbasa i Vrbanje, a najpopularnije plaže su Slap i Sitari u Srpskim toplicama, zatim Abacija i Zelena u Obilićevu i plaža kod Žutog mosta.

Sezona kupanja na bazenima banje “Dvorovi” u Bijeljini počela je u četvrtak, a prve posjetioce i đačke ekskurzije očekuju već ovog vikenda.

– Bazeni su ofarbani i pripremljeni, a povećali smo i broj ležaljki i suncobrana kako bismo omogućili udobniji boravak za što više posjetilaca – rekla je rukovodilac sektora za finansije Milica Lopandić, dodavši da je ulaznica za odrasle pet, a za djecu tri marke. Podsjeća da su lani prodali 61.000 ulaznica. Osim bazena, stanovnici Semberije ljeto provode i na obalama Drine i Save.

Vlasnik Sportsko-turističkog kompleksa “Akva planet” u Prijedoru Ranko Vojinović kaže da se pripreme za uređenje bazena privode kraju, te da će sezona kupanja početi za nekoliko dana. Iako nemaju uređenih gradskih plaža, mnogi Prijedorčani ljeto provode na obalama Sane.

Gradiščani će osvježenje potražiti na obali Save jer je još nepoznato da li će gradski bazen biti otvoren. Najposjećenije kupalište je Savsko ostrvo, gdje spas od ljetne žege dnevno potraži nekoliko stotina kupača.

– Očekujemo da bi već početkom juna kupači ponovo mogli da uživaju u čarolijama na obali Save – rekli su organizatori uređenja obale ove rijeke.

Sezona kupanja na jugu Srpske, u Trebinju, počeće s prvim danima đačkog raspusta, a Trebinjcima su na raspolaganju olimpijski bazen “Banje” i kupalište u Bregovima.

– Ulaz na bazen je već godinama 1,50 KM, a na kupalištu u Bregovima su obezbijeđeni svi prateći sadržaji i sve je već uređeno i spremno za prve posjetioce – rekao je direktor Javne ustanove “Trebinje sport” Miodrag Mrdić.

I bazeni Sportsko-rekreacionog centra “Džungla” u Doboju spremni su za početak sezone, a navalu kupača očekuju po završetku školske godine.

I ovog ljeta Fočaci će se osvježavati u gradskom akva parku “Ušće” i na obalama rijeka, a sezona kupanja zvanično će biti otvorena početkom idućeg mjeseca.

– U funkciji će biti mali i veliki bazen, koji se polako već uređuju – rečeno je u opštini Foča, koja gazduje akva parkom.

Inspektorat RS

Republička zdravstvena inspekcija je svim opštinskim inspektorima dostavila instrukciju o kontroli rada bazena.

– Praksa je da se obavezno pred početak sezone sve prekontroliše. Posljednjih godina nije bilo prijava bolesti koje bi se sa sigurnošću mogle dovesti u vezu sa kupanjem na bazenima – rekli su u Inspektoratu RS.

Dodaju da se laboratorijsko ispitivanje vode obavlja tri puta mjesečno u otvorenim i dva puta u zatvorenim bazenima, a prvo ispitivanje slijedi sedam dana od početka rada bazena.

Cijene karata (u KM):

                  Odrasli     djeca

Banjaluka      3 – 5            3 – 5

Bijeljina        5              4

Prijedor        4              3

Trebinje       1,50          1,50

Doboj             3 – 5           3 – 5

Foča              3               3

Sezonske karte (u KM):

                    Odrasli     djeca

Bijeljina          120           80

Prijedor          100           80

Banjaluka          80            60

(Glas)