Magazin 03.10.2022.

BDP U BANJALUCI: “Let iznad kukavičjeg gnijezda” 29. i 30. novembra u NPRS

ČITANJE: 3 minute

Ekipa kultne predstave “Let iznad kukavičjeg gnijezda”, u kojoj su Dragan Bjelogrlić, Slobodan Boda Ninković, Milan Čučilović i drugi, otputovala je danas iz matičnog Beogradskog dramskog pozorišta (BDP) na turneju po glavnim gradovima bivše Јugoslavije.

Autobus sa glumcima je krenuo put Skoplja, gdje turneja počinje 4. i 5. oktobra izvođenjima u Makedonskom narodnom teatru, a slijedi Mladinsko gledališče u Ljubljani 24. oktobra, Zagrebačko kazalište mladih 25. oktobra, Crnogorsko narodno pozorište u Podgorici 19. i 20. novembra, Narodno pozorište Republike Srpske u Banja Luci 29. i 30. novembra i Narodno pozorište u Sarajevu 6. i 7. decembra.

U predstavi koja je na repertoaru BDP-a već 17. godina igraju i Daniel Sič, Mima Karadžić, Mladen Sovilj, Јovo Maksić, Miloš Petrović Trojpec, Nenad Gvozdenović, Milica Zarić, Јana Milosavljević, Vladan Milić, Miloš Lazarov, Zoran Đorđević, Anja Alač i Nada Macanković.

Direktor BDP-a Јug Radivojević rekao je novinarima da je “Let iznad kukavičjeg gnijezda” odigran preko 200 puta, uvijek pred ispunjenom dvoranom i da je predstava “pravi reprezent” njihove kuće.

– Ovo je predstava za kojom je interesovanje u regionu uvijek bilo ogromno. Čekala se prilika da objedinimo gostovanja kroz ovu turneju, u reprezentativnim kućam, nacionalnim ili prijateljskim, gradskim teatrima – istakao je Radivojević.

Prema njegovim riječima, “Let iznad kukavičjeg gnijezda” čini posebnim i Bjelogrlić u glavnoj ulozi, jer je “jako dugo ovo bila jedina predstava koju je želio da igra i da bude toliko dugo – što je posebna čast za BDP.

Radivojević je naveo da se radi o “najznačajnijem umjetniku regiona koji je uz ogroman gluamčki dar spojio autorski”, u filmu i seriijama “Montevideo”, “Senke nad Balkanom” i “Toma”.

Interesovanje publike za predstavu koju je režirao Žanko Tomić, a napisali Ken Kizi i Dejl Vaserman, Radivojević je ilustrovao podatkom da je u Skoplju oboren sajt za onlajn prodaju za salu od 600 mjesta.

Radivojević je dodao da turneja pokazuje koliko su u BDP-u izuzetno cijenjeni i rado viđeni u regionu, i predstavlja krunu svega što su radili posljednjih godina na planu prezentacije kuće, a biće i snimljen dokumentarni film sa predstojećih gostovanja.

Bjelogrlić je rekao novinarima da poslije toliko igranja i trajanja “Let iznad kukavičjeg gnijezda” postaje “više od predstave i pozorišta, postaje dio vašeg života”.

– Igram Mekmarfija dugi niz godina i ne mogu da ga posmatram kao jednu od uloga, nego i kao dio sebe – istakao je Bjelogrlić.

Prema njegovim riječima, predstava je prošla brojne faze, u nekoliko navrata svi u ekipi su bili sigurni da je više neće igrati, od originalne podjele neki više nisu sa nama, ali “ona je preživljavala i išla dalje”.

Prema njegovim riječima, odlaskom na regionalnu turneju “Let iznad kukavičjeg gnijezda” ide sa oreolom kultne predstave i dobija “jednu novu dimenziju”.

– Lijepo da je tako i zbog onih koju su predstavu pravili a nisu sa nama. Lijepo je zbog uspomene na njih, zbog nas i pozorišta. Sada nisam siguran koliko će ovo dugo da traje, ali nek traje dok god budemo mogli, imali snage da igramo i imali publike – rekao je Bjelogrlić.

(SB)