Magazin 28.10.2015.

Bebi dali ime Nož Jerusalima

ČITANJE: 2 minute
bebe
U jeku najnovijeg izraelsko-palestinskog nasilja, jedna porodica iz Pojasa Gaze dala je ovih dana novorođenoj djevojčici ime Nož Jerusalima, javili su palestinski mediji.

Fotografija bebe po imenu Nož Jerusalima i potvrda o rođenju objavljena je na zvaničnom Fejsbuk nalogu organizacije Fatah.

“Palestinac iz Rafe na jugu Pojasa Gaze nazvao je svoju kćerku Nož Jerusalima”, piše na Fejsbuk nalogu, kako prenose Palestinski medijski voč i MEMRI (Bliskoistočni institut za medijsko istraživanje). Izraelski mediji navode da je izraelska bezbjednosna agencija još početkom ovog mjeseca upozorila da su visoki zvaničnici Palestinske uprave palestinskog predsjednika Mahmuda Abas i zvaničnici Fataha umiješani u huškanje na nasilje koje je započelo još sredinom septembra.

TV MEMRI je objavila video snimak porodice na kome otac objašnjava da mu je Alah dao novu bebu i da ju je on nazvao Nož Jerusalima po “intifadi noževa”. Tim imenom mnogi zovu novi talas nasilja, iako nisu svi saglasni da je zaista počela nova intifada, ustanak protiv izraelske okupacije.

“Sada smo svjedoci nove vrste revolucije. Alahovom voljom treća intifada neće prestati”, rekao je otac, istakavši nekoliko puta da je beba nazvana po toj intifadi i u znak podrške “krvi mučenika” i da je to najmanje što on može učiniti da pokaže solidarnost sa narodom na Zapadnoj obali i u Jerusalimu.

Majka bebe sa crnim velom na licu ponovila je reči supruga da je bebi ime dato u znak solidranosti sa Palestincima na Zapadnoj obali i da je to najmanje što se za njih može učiniti. Prijatelj oca Noža Jerusalima je takođe govorio, nastojeći da objasni kako je pala odluka o imenu i da je bila njegova ideja da sve objavi na Fejsbuku jer je osjetio da će privući puno pažnje na društvenim mrežama.

“On je došao u moju radnju i rekao da ide u bolncu, jer mu se žena porađa. Rekao je i da ne zna koje ime da da bebi,” ispričao je prijatelj porodice, dodavši da su dvojca gledali muzički video “Ljubitelji ubadanja (nožem)” na TV i da je on predložio ocu da se beba zove Nož Jerusalima.

(Agencije)