Magazin 26.11.2022.

Beč dobija Centar za razvoj najsavremenijih terapija

ČITANJE: 1 minuta

U Beču će krajem 2026. godine biti osnovan Centar za preciznu medicinu – Institut “Eric Kandel”, a nadležni su obrazložili šta će značiti postojanje ovog centra sa 200 naučnika. Institut je nazvan po nobelovcu, austrijsko-njemačkom neurobiologu Ericu Kandelu koji je 2000. dobio Nobelovu nagradu za istraživanje transdukcije signala u nervnom sistemu, što se smatra ključnim za razumijevanje normalne funkcije mozga i nastanka neuroloških i psihijatrijskih oboljenja, prenosi Klix.ba.

Kako su saopštile bečke vlasti, cijena izgradnje centra procijenjena je na 90 miliona eura. Dio sredstava biće osiguran iz Evropske unije, a ostatak iz državnog budžeta.

Lokacija na kojoj će se nalaziti novi centar je u vlasništvu grada Beča i bečke zdravstvene uprave. Po završetku izgradnje, vlasništvo nad zgradom će biti preneseno na Medicinski univerzitet u Bečuna period od 99 godina.

Precizna medicina predstavlja, kako je obrazloženo, personalizovanu zdravstvenu njegu i tretman prilagođen pacijentima. Istovremeno, omogućava razvoj najsavremenijih terapija sa što manje nuspojava. Prema mišljenju stručnjaka, ovo je jedan od najvećih medicinskih trendova 21. vijeka. Istraživači će u Beču primijeniti nove terapije iz različitih oblasti, od kardiovaskularnih bolesti, preko raka ili reumatoloških bolesti do mentalnih bolesti ili alergija, saopštile su bečke vlasti.

(Z.M)