Magazin 17.12.2015.

Beč za početnike

ČITANJE: 2 minute
Beč naslovna
Obilazeći ulice Beča imaćete osećaj kao da se iza ugla šetaju grofovi iz 19. vijeka, da se čuje zvuk Mocartove melodije, dok se na drugom kraju ulice igra bečki valcer. Sve je tu na jednom mjestu. Arhitektura, široke kaldrmisane ulice i raskoš jednog velikog, carskog grada poput Beča.

Ljepota Beča ogleda se u njegovom bezvremenskom duhu, imaćete osjećaj da je vrijeme stalo. Grad koji izgleda kao da je izronio iz bajke, a nudi kulturne, istorijske i zabavne sadržaje u jednom dahu. Zaštićen je palatama, okružen kraljevskim imanjima i nevjerovatnim planinama.

Beč 1

Beč je nezaobilazna tačka na svakom putovanju Evropom. Privlači brojne putnike, turiste, ljubitelje klasične muzike, pozorišta, arhitekture i divne kuhinje. Sam grad je podijeljen na okruge (bazirke) u čijem se srcu je prvi okrug, centar grada. Beč se nalazi na Dunavu, najveći je grad, kao i prestonica Austrije.

Divni ljudi koji takođe krase Beč, nazivaju se Bečlijama, glavna religija je hrišćanstvo, dok je glavni jezik njemački. Kvart muzeja je jedan od najvećih kulturnih kompleksa na svijetu. Beč je bio dom mnogim velikanima, poput Gustava Klimta, Sigmunda Frojda, Artura Šniclera.

Beč je po mnogo čemu poseban i jedinstven. Najveći smaragd na svijetu je izložen u Carskoj riznici u Beču, najviši vodopad u Evropi, Krimni vodopad, nalazi se u Beču. Takođe, drugo po veličini groblje u Evropi se je u Beču, tu su sahranjeni Šubert, Betoven, Brams, Gluk i Štraus.

Beč 2

U samom srcu Beča je trg Rathaus (Rathausplatz), koji svakako morate posjetiti. Posebno je turistima interesantna Gradska kuća (Rathaus). Građevina je nastala za vrijeme vladavine Franca Jozefa (Franz Jozeph I). U unutrašnjosti zgrade se nalaze portreti austrijskih vladara, eminentnih naučnika, portreti Marije Terezije, Franca Jozefa I, Jozefa II, Mocarta, Hajdna, Šuberta i mnogih drugih. U Rathausu se nalaze prostorije kako one koje su namjenjene za gradske poslove, tako i one predvidjene za balove i koncerte.

Nakon razgledanja trga lako možete nastaviti dalje. Sa lieve strane nalazi se Univerzitet, sa desne Parlament, a na samo par minuta pješačenja tu je i Četvrt muzeja. Toliko je razloga da krenete na put  ka divnom Beču, koji će vas uvek dočekati raširenih ruku!

Beč 3

(Pozitivne.info)