Biznis 30.09.2022.

BEGIĆ: Pelet kao da prave od litijuma, pa ga nemamo u RS, a ne od drveta

ČITANJE: 3 minute

Nezavisni kandidat za predsjednika/potpredsjednika Republike Srpske Ivan Begić ističe da su vlasti u Republici Srpskoj ponovo uspjele da svoj narod ostave na cijedilu, a novi dokaz ovog nemara je cijena peleta na tržištu.

Godinama je naš narod ubjeđivan, pa i primoravan, da se okrene peletu kao energentu za grijanje, jer je povoljniji, lakši za skladištenje i nastaje od drvnog otpada, pa samim tim i ekološki prihvatljiviji. Da li znate da je tona peleta prije manje od dvije godine bila oko 200 KM, a sada imamo najave da će dostići cijenu od 1.000 KM po toni iako troškovi poslovanja ne prate ovo poskupljenje – istakao je Begić.

Nezavisni kandidat poručuje da država, po svemu sudeći, ne mari mnogo za ovu opasnost, jer njima topli domovi građana nisu prioritet.

– Svjedočili smo da se održavaju hitne i vanredne sjednice zbog agremana njemačkom ambasadoru, jer je to nacionalno pitanje. Ja pitam vlast i poslanike, a zar nije sigurnost i grijanje naših građana nacionalno pitanje?! Ubjeđivali ste nas godinama da kupimo peći i kotlove na pelet, i sad nam prijete hladni domovi. I ko je odgovoran? Čini mi se da to njih ne dotiče; kao što ni gorivo u automobile ne sipaju iz svojih novčanika, tako neće ni grijanje sami plaćati – rekao je Begić.

Poručuje da se cijene ovog energenta formiraju kao da nemamo sirovine za proizvodnju i podsjeća da je Republika Srpska zemlja koja obiluje šumama, te da je to naše prirodno bogatstvo koje pripada svim ljudima, a ne samo pojedincima.

– Mi smo zemlja kojoj su šume prirodno bogatstvo. Mi smo zemlja koja obiluje šumama, a od strane proizvođača peleta slušamo kukanja kako nemaju od čega da proizvedu pelet. Pa ne pravimo ga od nafte ili litijuma pa da moramo uvoziti sirovine! Pravimo ga od šume koja pripada svima – naglasio je Begić.

Javnost je podsjetio da je Savjet ministara pokušao s mjerama zabrane izvoza, ali da su rezultati izostali.

– Logično je da ćemo pomisliti da svaka akcija ima reakciju, međutim to je ovaj put izostalo. Onda se zapitajmo kakva smo mi to država kada proizvođači peleta drže cijeli narod u šaci radi ostvarivanja ekstra profita, a država ne staje i ne želi da stane u odbranu naroda – istakao je Begić.

Osvrnuo se i na pomoć vlasti s kratkoročnim iznosima od 100 KM i upitao ko će za ovaj novac moći da kupi energente za grijanje.

– Ko se pripremio za zimu, dobro mu je, a ko nije, teško će proći. Slabo su nam pomogli i ovo što su nam pomogli sa povećanjem od 100 maraka. Isto kao da ih nisu ni dali, jer – kako je krenulo – toliko će koštati jedna vreća peleta – rekao je Begić.

Nezavisni kandidat za predsjednika/potpredsjednika pozvao je nadležne da počnu da rade svoj posao i stanu u odbranu stanovništva.

(SB)

Oznake: Ivan Begić