Vijesti 08.04.2016.

Belgija: Uhapšen Mohamed Abrini

ČITANJE: 1 minuta
abrini
Uhapšen je državljanin Belgije Mohamed Abrini /31/ za kojima je raspisana potjernica u vezi sa napadima “Islamske države” u Parizu u novembru, javio je danas belgijski javni emiter VRT.

Abrini se nalazi na Evropskoj potjernici od kada je identifikovan na video-snimku televizije “CCTV”, u automobilu sa Salahom Abdeslamom, dva dana prije napada u glavnom gradu Francuske koji je izvršen 13. novembra.

Abdeslam je uhapšen u Briselu prije dvije sedmice, četiri dana prije nego što je “Islamska država” izvršila samoubilačke-bombaške napade u glavnom gradu Belgije. Mohamed Abrini koji je danas uhapšen u Briselu, vjerovatno je bio uključen u bombaške napade u glavnom gradu Belgije, javila je danas televizija VRT. VRT je, pozivajući se na neimenovane izvore, prenijela da je Abrini “više nego vjerovatno-čovjek sa šeširom” sa snimka sigurnosne kamere na briselskom aerodromu 22. marta, sa još dvojicom bombaša-samoubica.

Policija je zadržala i drugog osumnjičenog, za koga se vjeruje da je viđen sa trećim bombašem-samoubicom u stanici metroa. VRT je identifikovala drugog osumnjičenog kao Osamu Krajema. Drugi detalji nisu saopšteni, niti su zvaničnici bili dostupni za bilo kakav komentar.

Javno tužilaštvo je objavilo kratku izjavu u kojoj se navodi da je policija izvela nekoliko hapšenja u vezi sa briselskim napadima. “Čovjek sa šeširom” je napustio aerodrom ubrzo nakon dvostrukog samoubilačkog-bombaškog napada, te je viđen na snimku televizije “CCTV” nekoliko kilometara dalje u centru grada.

Juče su istražioci  objavili novi video-snimak “čovjeka u šeširu” i pozvali stanovnike da traže njegovu odbačenu jaknu.

(Agencije)