Biznis 02.12.2021.

“Bema” i Umičević misle na zdravlje radnika: Pokrenuli projekat za smanjenje uticaja štetnih gasova u industriji

ČITANJE: 2 minute

Tvornica obuće “Bema” Banjaluka i Instiutut za genetičke resurse Univerziteta u Banjaluci potpisali su ugovor kojim je pokrenut zajednički projekat kako bi smanjili uticaj štetnih gasova, te mirisa kože i ljepila u prizvodnji, na najniži mogući nivo.

Ugovor kojim je projekat započet potpisali su Marinko Umičević, tehnički direktor Tvornice obuće “Bema” i Marina Antić, direktor Instituta.

Umičević je u izjavi za banjaluka.net rekao da  je cilj smanjiti uticaj štetnih gasova, mirisa kože i ljepila u prizvodnji.

“Iako su sada sva ljepila na vodenoj bazi, uvijek ima prostora da se radno mjesto učini što humanijim i to nam je zajednički cilj. Radi se o projektu „Zelena hemija“ koji, između ostalog, podrazumjeva korištenje raznih biljnih vrsta u radnom prostoru, kako bi se smanjio uticaj štetnih gasova, te ćemo realizovati sve ostale aktivnosti koje će doprinijeti implementaciji projekta”, rekao je Umičević i dodao da je ugovor potpisan na dvije godine, a Institut će predstaviti svako unapređenje tehnologije u toj oblasti do kojih dođe.

S druge strane, Umičević je rekao da će ukoliko ovaj projekat bude uspješan u Tvornici obuće „Bema“ pokušati da ga primjene i i drugi proizvođači obuće. S tim u vezi, istakao je da im je u sklopu pilot projekta potrebna podrška Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske i ministra Srđana Rajčevića.

“Želim da naglasim da je i sama ideja naišla na veliki odjek kod naših inostranih partnera koji su zatečeni i prijatno iznenađeni našom idejom , ali i načinom na koji želimo da to sprovedemo u djelo. Zahvaljujem se Univerzitetu Republike Srpske i direktorici Instituta za genetičke resurse doc. dr Marini Antić, a očekujemo i podršku resornog ministarstva”, dodao je Umičević i naglasio da se radi o inovativnom pristupu i projetktu, te da svi iščekuju praktični početak realizacije zajedničkog projekta.

Ovim su “Bema” i njen tehnički direktor Marinko Umičević još jednom pokazali da su društveno odgovorna kompanija, koja misli na svoje zaposlene, prije svega na njihovo zdravlje, čineći njihov radni prostor što zdravijim i humanijim mjestom za rad.

(N.Sp.)

Oznake: Bema