Magazin 14.09.2021.

BESJEDA: Tanja Stupar Trifunović otvorila banjalučki Međunarodni sajam knjiga

ČITANJE: 4 minute

Nakon prošlogodišnje pauze zbog situacije izazvane pandemijom virusa korona, 26. međunarodni sajam knjige u organizaciji “Glasa Srpske” sinoć je, u Sportskoj dvorani “Borik”, ponovo otvorio svoja vrata za sve ljubitelje pisane riječi.

Sajam je danas besjedom otvorila banjalučka književnica Tanja Stupar Trifunović, koja je istakla da je svaki sajam svečanost, i prisutne podsjetila zašto su knjige važne i zašto uvijek treba da im pripada značajno mjesto u našim životima, piše Glas Srpske.

– To pitanje sam nebrojeno puta postavila i sebi samoj – zašto su mi knjige važne? Tragajući za odgovorom shvatila sam da sam ga dobila još onog dana u djetinjstvu kada sam otvorivši svoju prvu važnu knjigu kao Bastijan Baltazar Buks kroz neki krhak tavan svoje svijesti propala u zemlju Fantaziju ili ako to prevedemo na praktični jezik – u zemlju mašte iz koje nastaju knjige – kazala je ona, osvrnuvši se na to da je junaka Bastijana pozajmila iz knjige “Beskrajna priča” Mihaela Endea.

Ona je istakla da je jedna takva, dječija knjiga, bajkovito, nježno i istinito otvorila temeljne istine svijeta u kojem živimo i dodala da je literatura baš to – put kroz maštu, koja, nekad brutalno, a nekad nježno, gura ka istinama.

– Zato knjige čitaju oni koji iz njih čuju zaziv istine, a ne oni koje tjeramo da ih čitaju. To je sve što možemo učiniti da nagovorimo druge da čitaju, otvoriti knjige i pustiti ih da pričaju. I simbolički, to ovdje i radimo, otvaramo vrata svijeta knjiga i puštamo njihov glas sa nadom da će zaziv stići do čitalaca – navela je ova književnica.

Ona se prisjetila prvog Sajma knjige u Banjaluci, ističući koliko radosti je tada bilo u knjigama, u svijetu oskudne poslijeratne stvarnosti.

– Knjige su stigle ka nama i za mene je to bio praznik. Preturala sam po njima kao po mogućim boljim životima koji će neminovno doći, samo treba da izaberem. U nekom posvećeničkom i grozničavom strahu zagledala sam izložene knjige zabrinuta da nešto ne propustim. Svi fanatični čitaoci znaju tu zebnju i strast. Uvijek sa istim bilansom pred kraj sajma – viškom knjiga koje želim i manjkom. Nemoguća situacija natjerala me je da iz svoje ugodne književne fantazije stupim u “radničku” realnost koja se preda mnom razlistavala godinama u kasnijim ulogama na sajmu – od radnice na štandu, preko moderatorke programa, učesnice, do ovog sada trenutka kada zajedno tražimo riječi da proslavimo knjigu, a ja tražim i način da se otmem iz vlastitih prisjećanja – zaključila je ona i pozvala čitaoce da osluškuju knjige, jer će ih kad-tad prizvati sebi i odvesti do novih svjetova.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, na otvaranju Sajma knjige rekao je da Grad Banjaluka uvijek daje svoju podršku manifestacijama kao što je ova, a od posebnog značaja je tradicija koju sajam njeguje već decenijama.

– Ovo je mjesto koje je mjesto susreta, mjesto ugodnih i važnih razgovora o knjigama. Iako je ovo vrijeme moderne tehnologije i društvenih mreža, pa se dosta toga čita na ovaj način, kada čovjek ima knjigu u ruci, to je nešto što niko ne može da zamijeni – naveo je Stanivuković.

Nove svjetove moći će da otkriju i svi posvećenici knjigama i pisanoj riječi, u knjigama na štandovima izdavačkih kuća koje ove godine izlažu na sajmu. Među njima su “Laguna”, “Dereta”, “Vulkan”, “Partenon”, “Cepelin” i drugi, te izdavači iz Republike Srpske i FBiH.

Po prvi put na sajmu, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije imaće svoj zajednički štand, na kojem će izlagati izdavači Udruženja profesionalnih izdavača Srbije, kao što su “Geopoetika”, “Akademska knjiga”, “Klio” i “Štrik”, te iz Udruženja izdavača i knjižara Srbije (Begen, Agora, Data status i drugi).

Sajam će biti otvoren svakog dana od 10 do 21 čas, osim posljednjeg dana, kada će biti otvoren do 18 časova. Ulaznica košta jednu marku.

Na programu sutra

11 časova – promocija zbirke pjesama za djecu “Stonoga Elvira traži pedikira” autorke Mirjane Bulatović

13 časova – panel diskusija “Prekid na vezama – posljedice pandemije na izdavaštvo, knjige i književnost”

15-16 časova – druženje sa književnikom Berislavom Blagojevićem, autorom knjige “Upoznajte Gagarina, najšašavijeg psa u svemiru”, na štandu Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo

17 časova – promocija knjiga “Izabrana djela Svetozara Ćorovića”, priređivača Duška Pevulje

18 časova – promocija knjiga “Sveti Sava”, “Tvrđave Srbije” i “Dvorci Srbije” izdavačke kuće “Data status”

(SB)