Vijesti 21.09.2015.

Besplatne radionice o pisanje projekata za EU

ČITANJE: 1 minuta
prijedor radionica
U Prijedoru je danas počela besplatna edukacija žena koje se bave poljoprivredom o pisanju projekata za Evropsku uniju (EU) i ostale donatore koju sa 62.513 KM finansira Ministarstvo inostranih i evropskih poslova Hrvatske.

Voditelj projekta Nataša Beširević rekla je da je cilj ovih radionica da pomognu poljoprivrednim proizvođačima da se pripreme za povlačenje predpristupnih sredstava EU za ruralni razvoj.

– Ženama se daje mogućnost da dobiju vještine i znanja o tome kako se pišu projekti po metodologiji EU, koja donatorska sredstva su dostupna za finansiranje poljoprivrede, šta je sve moguće finansirati i kako se pišu biznis planovi- rekla je Beširević.

Projekat radionica za žene koje se bave poljoprivredom u Prijedoru provode udruženja Evropski edukacijski forum iz Zagreba i Spoljnopolitička inicijativa BiH iz Sarajeva u saradnji sa Udruženjem poljoprivrednih proizvođača Prijedor i Inovacionim centrom Banjaluka.

U okviru projekta biće organizovane i tribine na kojima bi žene iz Republike Srpske i Federacije BiH razmjenjivale iskustva s udruženjima žena iz Hrvatske o plasmanu poljoprivrednih proizvoda na tržište i organizaciji zadruga.

Projekat će uključiti i internet stranicu putem koje će se moći učiti o tome kako pisati projekte, prijavljivati se na aplikacije za finansiranje, tražiti projektne partnere i izmjenjivati iskustva.

Ženama koje se bave poljoprivredom na raspolaganju će biti i besplatni konsultanti koji će ih tokom trajanja projekta putem elektronske pošte savjetovati i slati odgovore na njihova pitanja o poljoprivrednim projektima.

Osim u Republici Srpskoj, radionice za žene u poljoprivredi i predstavnike lokalne uprave biće organizovane idućeg mjeseca i u FBiH.

Projekat završava u decembru 2015. godine, a slične besplatne radionice planiraju se organizovati i za žene koje se bave preduzetništvom u 2016. godini.

(Agencije)