Vijesti 04.03.2016.

Besplatno ispitivanje glaukoma u UKC RS

ČITANJE: 2 minute
ukc rs
I ove godine, baš kao i prethodnih, Klinika za očne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS, zajedno s Udruženjem oftalmologa RS, od 7. do 13. marta obilježava Svjetsku nedjelju borbe protiv glaukoma, te na taj način podiže svijest građana o ovom veoma čestom oftalmološkom oboljenju.

Glaukom je jedno od najčešćih oftalmoloških oboljenja koje, ukoliko se na vrijeme ne otkrije i ne liječi, dovodi do neminovnog sljepila. Dakle, građani mogu u srijedu, 9. marta, od osam do 14 sati, u holu Poliklinike UKC RS (lokacija Paprikovac – južno krilo) da obave ispitivanje glaukoma koje podrazumijeva mjerenje očnog pritiska, pregled prednjeg segmenta oka, pregled očnog dna, kao i anketiranje.

-Skrining glaukoma omogućava ispitivanje osoba koje pokazuju predispoziciju za glaukom kroz akciju besplatnog mjerenja očnog pritiska, kao i pregled prednjeg očnog segmenta i pregled očnog dna, uz ispunjavanje anketnih skrining listića za otkrivanje postojanja faktora rizika za glaukom- navode iz UKC RS.

Za sve dodatne informacije građani mogu da se obrate zaposlenima u Info-centru na telefon 051/343-000, svakog radnog dana od sedam do 15 časova.

-Koristimo ovu priliku da pozovemo i oftalmologe iz drugih zdravstvenih ustanova i ordinacija da se pridruže obilježavanju Svjetske nedjelje borbe protiv glaukoma – navode iz UKC RS.

Glaukom je hronična, progresivna bolest kod koje povišen očni pritisak dovodi do postepenog propadanja očnog živca. Očni živac je zadužen za prenos slike od oka do mozga, a njegovo oštećenje se kod glaukoma manifestuje postepenim gubitkom perifernog vida. Kako bolest napreduje, tako napreduje i gubitak vidnog polja, a u krajnjem stadijumu pacijent potpuno izgubi vid. Glaukom se naziva i tihi kradljivac vida ili bolest tihog sljepila, jer se uglavnom javlja bez simptoma i bez tegoba, a napreduje neopaženo dok ne dovede do sljepila.

Kako dodaju iz UKC RS, u cilju rane dijagnostike potrebno je prije svega uspostaviti adekvatan skrining, koji će omogućiti da se iz opšte populacije izdvoje osobe koje pokazuju predispoziciju za ovu bolest.

Najčešći faktori rizika za nastanak glaukoma su povišen očni pritisak, starija životna dob, pozitivna porodična anamneza na glaukom, visoka kratkovidost i dijabetes. Pacijenti koji spadaju u rizičnu grupu kojima je potreban skrining su osobe koje su navršile 40 godina, osobe koje osjećaju određene tegobe u oku prilikom čitanja, te određene nespecifične tegobe koje se ne mogu uvrstiti ni u jedno oftalmološko oboljenje.

Najčešće se glaukom otkrije slučajno prilikom propisivanja naočara za čitanje. Zbog toga je veoma važno da se prilikom propisivanja prvih naočara za čitanje obavi kompletan oftalmološki pregled.

Osobama koje spadaju u rizičnu grupu za nastanak glaukoma preporučuje se redovna kontrola vidnih funkcija i očnog pritiska. Liječenje se sastoji od primjene kapi za oči, laserske terapije i/ili hirurške intervencije.

(NN)