Biznis 30.07.2020.

BEVANDA I RIVELINI POTPISALI SPORAZUM: Za koridor “pet ce” grant EU od 11,78 miliona evra

ČITANJE: 1 minuta

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda i direktor Evropske investicione banke EIB za Sloveniju, Hrvatsku i zapadni Balkan Mateo Rivelini potpisali su sporazum o grantu EU u vrijednosti od 11,78 miliona evra, za izgradnju poddionice puta Tarčin-Ivan. 

– Ugovor o grantu za finansiranje izgradnje auto-puta na Koridoru `Pet ce` potpisan je korespondentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog mjera koje su preduzete radi sprečavanja virusa korona – saopšteno je iz Ministarstva finansija i trezora u Savjetu ministara.

U saopštenju je navedeno da će, zahvaljujući ovim grant sredstvima EU, biti finansirani radovi na izgradnji nove dionice auto-puta približne dužine 4,9 kilometara, uključujući dva mosta i odmaralište na dionici Tarčin-ulaz u tunel Ivan.

Bevanda je ocijenio da je ovo projekat koji nije značajan samo za BiH, nego i za regionalno povezivanje jer je dio panevropskog Koridora “Pet ce”, koji vodi prema Jadranskom moru.

– Ovo je projekat koji će dodatno približiti Sarajevo i Mostar i skratiti udaljenost na ovoj dionici spajanjem puta M17 sa Koridorom `Pet ce`. Osim bržeg i prijatnijeg putovanja izgradnjom ovog modernog puta otvara se i ekonomska perspektiva i poboljšava zaštita životne sredine – naglasio je Bevanda nakon potpisivanja ugovora.

Projekat će sprovoditi Javno preduzeće “Autoceste Federacije BiH”, a dio je ukupnog ulaganja kroz kredite EIB i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

(Srna)

Oznake: koridor pet ce