Vijesti 26.09.2015.

Bez asfalta prije zime propašće 6,7 miliona KM

ČITANJE: 3 minute
asfalt

Radovi na regionalnom putu Kotor Varoš – Kneževo/Skender Vakuf, vrijedni oko 6,7 miliona KM, mogli bi propasti, jer će trasa na kojoj su urađeni svi pripremni radovi tokom jeseni i zime ostati neasfaltirana.

– Šteta je da se ne asfaltira tih tri do četiri kilometra, jer je toliko toga na toj trasi urađeno i potrebno je još malo nasuti tampona, staviti ivičnjake i taj dio završiti. O ovako sve će voda odnijeti jer je na tom potezu nagib devet odsto. Tražili smo samo da to asfaltiramo prije zime, ali ništa – rekao je Milovan Đurić iz firme “Niskogradnja” iz Laktaša i poslovođa na projektu izgradnje puta Kotor Varoš – Kneževo/Skender Vakuf.

Podsjećanja radi, dionica puta Kotor Varoš – Kneževo/Skender Vakuf duga je 10 kilometara, a vrijednost kompletnog projekta je 14,3 miliona KM. Radovi su započeli u novembru 2013. godine s rokom završetka od tri godine, međutim zbog nedostatka novca dosad su realizovani radovi od tek 6,7 miliona KM, a za dovršetak kompletnog projekta potrebno je još nešto više od 7,5 miliona KM, koje JP “Putevi RS” kao investitor nemaju, zbog čega je cijeli projekat i zaustavljen.

Izvođač radova na ovom projektu, firma “Niskogradnja” iz Laktaša, dosad je probio trasu u dužini od oko pet kilometara i za postavljanje asfalta spremio dionicu od oko tri kilometra, koja će na kraju propasti, jer će, kako kažu stručnjaci, tokom jeseni i zime voda kompletan nasip na putu tj. tampon zonu odnijeti. Na kraju će, ukoliko se ne asfaltira ova dionica do početka zime, radovi umjesto planiranih 14,3 miliona KM koštati više od 16 miliona KM.

– Radovi su obustavljeni zbog nedostatka finansijskih sredstava i biće nastavljeni početkom građevinske sezone 2016. godine. U narednom periodu biće izvršeno konzerviranje radova kako bi bili zaštićeni dosad izvršeni radovi, u skladu s finansijskim sredstvima – rekli su u JP “Putevi RS”.

Na sugestiju Đuriću da će JP “Putevi RS” konzervirati radove koji su dosad izvršeni, on pomalo u šali kaže da to mogu uraditi jedino da tu dionicu “pokriju limom”.

Dalibor Vučanović, načelnik opštine Kotor Varoš, takođe kaže da će radovi koji su dosad urađeni propasti i da se nekoliko puta obraćao nadležnima, ali da nikakvog odgovora osim da nema para nije dobio.

– Trasa je pripremljena za asfalt i tako ostavljena. Kiša i snijeg unište asfalt, a kamoli makadam. Ono što je interesantno je da je to najteža dionica za uraditi, praktično je dovedena do kraja, a sve će propasti – rekao je Vučanović.

Inače, stanovnici Kneževa/Skender Vakuf da bi došli do Kotor Varoša moraju ići preko Banjaluke i Čelinca, iako su vazdušnom linijom jedni od drugih udaljeni svega desetak kilometara.

I pored toga što u RS ima još sličnih projekata koji će uglavnom zbog nemara, a ne nedostatka novca propasti, JP “Putevi RS” finansira neke manje bitne projekte, kao što je izgradnja puta Vučija Poljana – Potoci – Muslenovac, odnosno putni pravac Ribnik – Istočni Drvar, za šta je početkom godine firmi “MG Mind” isplaćeno 5,6 miliona KM.

U JP “Putevi RS”, iako smo pokušavali, nikada nismo došli do odgovora na pitanje kako se donosi odluka o investiranju u neki putni pravac, ko pokreće inicijativu, ko daje saglasnost ili konačnu riječ.

(Nezavisne novine)