Vijesti 05.11.2015.

Bez obzira na upozorenja SZO, Banjalučani ostali vjerni mesu i kobasicama

ČITANJE: 3 minute
slanina kobasice
Izvještaj Svjetske zdravstvene organizacije da su crveno meso i mesne prerađevine opasni po zdravlje te da mogu da izazovu rak, Banjalučane, po svoj prilici, naročito i ne brine, s obzirom da prodaja mesa po marketima i mesnicama ide i više nego odlično, pokazalo je istraživanje Banjaluka.net-a.

Sudeći po podacima iz banjalučkih marketa i mesnica, upozorenje SZO -a – po kojem je dobijanje raka usko povezano sa konzumacijom mesa i prerađevina – nije se uopšte odrazilo na apetit Banjalučana, koji ne haju za upozorenje najvećeg svjetskog zdravstvenog autoriteta.

Posjećanja radi, SZO je, na osnovu dugotrrajanog istraživanja, povezao konzumaciju različitih vrsta mesa i mesnih prerađevina sa kancerom. Prema njihovim podacima, u rizičnu grupu spadaju govedina, teletina, jagnjetina, ovčetina, meso koza i konja, kobasice, hrenovke, salame, slanina, šunke, usoljeno sušeno meso, dimljeno meso, konzervirani mesni odresci.

U reakciji Instituta za javno zdravstvo RS navodi se da, zbog ovih rezultata, potrebno da vlade i međunarodne regulatorne agencije sprovedu procjene rizika kako bi se izbalansirali rizici i koristi konzumacije crvenog i mesa i mesnih prerađevina.

– Prema istraživanju iz 2010.godine, najveći procenat (oko 56 %) odraslog stanovništva Republike Srpske konzumira crveno meso 1-2 puta nedjeljno, oko 15 odsto stanovništva ne konzumira crveno meso ili ga konzumira manje od jednom sedmično. Prema istom istraživanju, 30 odsto odraslog stanovništva ne konzumira mesne prerađevine ili ih konzumira manje od jednom sedmično, a najveći procenat (40% stanovnika) konzumira mesne prerađevine 1-2 puta sedmično – saopšteno je iz Instituta.

U mesnicama sve po starom, kolju k'o i prije

Ako je suditi po trenutnom stanju i činjenici da prodaja ovog potencijalno kancerogenog mesa u Banjaluci nije opala, građane ovakva istraživanja pretjerano i ne zanimaju.

Očekivano, masarima su te priče – miješne.

– Prodaja nije opala, štaviše sada slijede praznici, slave i druga slavlja i naši stalni klijenti već sada naručuju meso. Nisam siguran u čijem je interesu da plasira takve informacije, ali u našim mesnicama prodajemo meso koje je dobijeno od isključivo domaće stoke naših seljaka i garantujemo kvalitetom, svježinom i ispravnošću. Prodaja ide istim intenzitetom, nismo čak primjetili ni da neke firme sa kojima imamo ugovor naručuju manje količine nego obično-  pričaju mesari iz mesnice “Lazo i sin”.

Ni u mesnici “Naša farma” nemaju problem sa prodajom mesa, tvrdeći da rade samo sa mesom sa domaćih farmi.

– Nadležni organi neka se pozabave sa mesom iz uvoza, a naše domaće meso je sigurno kvalitetno i zdravo. Prodaja ide normalnim tokom kao i obično – kaže vlasnik Vukan Dragičević.

Maljčić: Hiperprodukcija proizvođača dovela do ovog stanja

Predsjednik udruženja uzgajivača svinja RS Mišo Maljčić skreće priču na drugu temu. Po njemu, potencijalni zdravstveni rizici ne vrebaju sa domaćih, nego inostranih farmi.

– Svo to meso i mesne prerađevine iz uvoza sadrže emulgatore koji su zlo za zdravlje. Kako bi se potrošači upoznali s tim šta kupuju, nadležne  agencije, za početak, moraju fizički uvećati deklaracije na proizvodima. Sadašnja situacija je takva niko i ne može da pročita koliko emulgatora ima u uvoznom mesu jer je presitno napisano. Pored toga, potrebno je pojačati kontrola proizvoda i uvesti nove standarde. Kod nas je dovoljno reći da meso potiče iz EU i odmah valja, a nikom ništa ništa za to što se kod nas ne kontroliše prisutnost emulgata i fosfata – tvrdi Maljčić.

(Banjaluka.net)