Sport 10.02.2017.

Bez reflektora nema Premijer lige

ČITANJE: 2 minute

Od sezone 2018/19. svi stadioni u Premijer ligi BiH moraće imati reflektore, odlučeno je na seminaru o licenciranju klubova, a to stvara dodatne probleme premijerligašima koji nemaju rasvjetu na svojim terenima.

Trenutno Zrinjski, Sarajevo, Željezničar, Široki Brijeg, Sloboda i Čelik u Premijer ligi ispunjavaju te uslove, dok preostali za sada ne ispunjavaju taj uslov, a to su Vitez, Mladost, Metalege, Olimpik, kao i dva srpska kluba Radnik i Krupa. Ove ekipe imaju vrlo dobre rezultate ove sezone i gotovo sigurno će obezbijediti opstanak u ligi. Međutim, naredne im opstanak neće biti jedini problem, jer će morati razmišljati kako da pronađu između 600 i 700 hiljada maraka za reflektore kako ne bi morali biti domaćini na tuđim stadionima. U Krupi ističu da je još rano pričati o tome, ali da o reflektorima treba razmišljati kao o investiciji za budućnost.

– Naš prioritetan cilj biće da i dogodine sačuvamo status u eliti, jer šta će nam vrijedjeti reflektori ako ispadnemo iz Premijer lige. Zato ćemo o tome konkretnije pričati tek kada počne naredna sezona. Imamo obećanje jedne poznate firme da će nam pomoći u izradi projektne dokumentacije. Investiciju je gotovo nemoguće uraditi vlastitim sredstvima, zato kada dođe do toga da nam reflektori budu prioritet, tražićemo pomoć lokalne zajednice, ali i Fudbalskog saveza RS. Ukoliko oni ne budu spremni da nam pomognu, ponudićemo neki drugi stadion kao alternativu, a nije isključena varijanta ni da igramo u nižem rangu – naglasio je potpredsjednik Krupe Dragomir Ilić.

Što se tiče Radnika, tamo su već renovirane svlačionice na stadionu, nabavljen je semafor, a razmišlja se i o reflektorima. Još na novogodišnjem koktelu kluba govorilo se o tome i želja nije sporna, ali glavni problem, naravno, biće finansije.

Kada je riječ o klubovima iz Srpske, samo tri imaju stadione sa reflektorima, a to su Borac iz Banjaluke, Sutjeska iz Foče i Modriča. Pored njih, još neki nižerazredni timovi imaju osvjetljenje, ali ono ne zadovoljava zahtjeve Premijer lige. Ako Borac ove sezone izbori plasman u Premijer ligu BiH, a veliki je favorit za to, pitanje je kakav će onda smisao imati Prva liga RS jer će u njoj biti timovi koji nemaju uslova da igraju na svom terenu u Premijer ligi. Teško je očekivati da će timovima država, grad ili FS RS moći pomoći da naprave reflektore. Za taj novac će se vjerovatno sami morati snalaziti ili da budu domaćini van svojih gradova.

Poraz Krupe

U četvrtoj utakmici na pripremama u Makedoniji fudbaleri Krupe doživjeli su drugi poraz. Izabranici Slobodana Starčevića poraženi su od Spartaka iz Subotice sa 1:2. Tim iz Republike Srpske poveo je golom Zorana Milutinovića u 42. minutu i imao prednost sve do 75. minuta kada je izjednačio Ognjen Mudrinski. U 90. minutu pobjedu superligašu Srbije donio je Milan Purović.

(glassrpske)