Biznis 04.08.2020.

BH. EKONOMIJA NA PUTU DUBOKE RECESIJE: Skoro polovina stranih firmi planira odgoditi investicije

ČITANJE: 3 minute

Strani investitori u BiH, njih 40 odsto, će najvjerovatnije odgoditi planirane investicije, dvije strane kompanije planiraju premještaj dijela poslovnih aktivnosti izvan BiH, dok će jedna strana kompanija potpuno obustaviti investicione aktivnosti u BiH, pokazali su rezultati „Aftercare online upitnika“ koji je u maju ove godine provela Agencija za unapređenje stranih investicija (FIPA) BiH.

Taj upitnik je pokazao i da će polovina stranih firmi koje su učestvovale u upitniku nastaviti planirane investicije u BiH koje su dogovorene i prije pandemije korona virusa.

Iz ove Agencije su naveli da je evidentno da je pandemija virusa Covid 19 prouzrokovala turbulencije i posljedice najviše u zdravstvenoj sferi ali i u svim ostalim sferama društvenog života na cijeloj planeti pa neizbježno i u BiH.

Negativan odraz ovakve globalne situacije stvorilo je dugotrajno negativan trend u direktnim stranim investicijama u BiH.

„Čak i prije izbijanja pandemije Covid 19 direktne strane investicije (DSI) na globalnom nivou bile su u padu zbog nesigurnosti trgovinske politike, pada stope prinosa od DSI, te promjene forme međunarodne proizvodnje.

Predviđa se da će globalni tokovi DSI opasti i do 40% u 2020. u odnosu na 2019.. Kada se sve to posmatra u BiH, iznos pasive DSI (prilivi u BiH) u 2019. iznosili su 899 miliona KM što je bilo povećanje za 11,6% u odnosu na 2018“, rekli su iz ove Agencije i dodali da je prije pandemije 79,3 odsto investitora navelo da planira nove investicije i reinvesticije u 2020. u BiH.

Međutim, prema preliminarnim podacima Centralne banke BiH već u prvom kvartalu 2020. godine registrovano je smanjenje direktnih stranih investicija za 3,4 odsto, što kao neto finansijska pasiva iznosi -243,2 miliona KM. Ekonomija BiH, koja je i prije Covida 19 bila na putu usporavanja, sada se suočava s mogućom dubokom recesijom.

„Ako uzmemo u obzir izvještaje međunarodnih institucija o položaju BiH na globalnom nivou i tome dodamo posljedice pandemije, jasno je da će efekti po našu ekonomiju i privredu biti skoro dramatični“, upozorili su iz ove Agencije.

Navode da je BiH ponovo, prema izvještaju Svjetske banke o lakoći poslovanja, pogoršala svoju poziciju u odnosu na prošlogodišnji izvještaj, i to za jednu poziciju, te se nalazi se na 90. mjestu, po čemu je najlošije rangirana među državama regiona i nalazi se među najlošijim u Evropi. Bosna i Hercegovina je najslabije rangirana i u oblasti pokretanja poslovanja i u oblasti dobijanja građevinskih dozvola. Na osnovu ovih izvještaja, iz Agencije ističu da je jasno da slika poslovnog ambijenta BiH nije pozitivna. Stoga ističu da bi glavni ekonomski prioriteti BiH svakako morali biti ubrzanje integracija u EU, jačanje finansijskog sistema, ali i reforma javne uprave i osiguranje ekonomskog rasta podsticanjem dinamičkog i konkurentskog privatnog sektora. Dodaju da i pored evidentnih teškoća i objektivnih prepreka izazvanih pandemijom Agencija za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) i dalje radi na realizaciji postojećih i pribavljanje novih projekata koji bi mogli biti interesantni za potencijalne strane investitore u BiH.

(banjaluka.net)

Oznake: ekonomija, recesija