Vijesti 27.05.2016.

Biciklistička tura Sava Tour 2016

ČITANJE: 2 minute

Cilj ove biciklističke ture jest promocija ne samo ovog projekta, nego i ključnih poruka povezanih sa proslavom Dana rijeke Save (1. juna).

Proslava Dana rijeke Save, i ove godine, uključuje 850 km dugačku biciklističku turu koja ide od izvora rijeke Save u Kranjskoj Gori (SLO) prolazi kroz četiri savske države sve do njenog ušća u Beogradu (SRB). Karavan je krenuo iz Kranjske Gore 26. maja, a završiće u Beogradu 4. juna.

Sava Tour traje devet dana, uključujući stajanja (noćenja) u gradovima uz rijeku, gdje će se u saradnji sa lokalnim zajednicama organizovati prigodni javni događaji.

Ključnu grupu čini sedam biciklista/kinja iz sve četiri države koji će biciklirati cijelom rutom, dok će im se na pojedinim etapama pridružiti i biciklisti iz lokalnih klubova, javne osobe i ostali građani.

sava

Kako je ciklo-turizam brzo rastući segment turizma i kako broj biciklističkih turističkih putovanja raste iz godine u godinu, Biciklistička tura Sava Tour 2016 doprinosi razvoju turizma u savskoj regiji.

Ključna grupa biciklista o ovom poduhvatu će pisati blogove, dijeliti svoja iskustva te objavljivati fotografije krajolika i gradova uz rijeku.

Cijela savska regija može imati izuzetnu dobit od ovog jedinstvenog načina putovanja kroz regiju te na ovaj način još jednom skrenuti pažnju na važnost rijeka za život ljudi uz čitav Savski sliv.

Centar za životnu sredinu je jedan od suorganizatora Sava Toura od samog početka.

Za praćenje dnevnika putovanja kao i fotografija sa putovanja, sve informacije možete da nađete ovdje.

Itinerer Sava Tour 2016:

27. maj: Zelenci – Jesenice – Radovljica – Kranj – Ljubljana: 97 km

28. maj: Ljubljana – Litija – Sevnica: 78 km

29. maj: Sevnica – Kozjanski park/Bistrica – Kumrovec – Zagreb: 93 km

30. maj: Zagreb – Sisak – Kratečko: 82 km

31. maj: Kratečko – Krapje – Jasenovac – Gradiška – Bardača: 97 km

1. jun: Bardača – Srbac – Brod: 65 km

2. jun: Brod – Odžak – Šamac – Brčko : 95 km

3. jun: Brčko – Gunja – Slakovci – Šid – Sremska Mitrovica – Zasavica: 90 km

4. jun: Zasavica – Sremska Mitrovica – Boljevci – Beograd: 110 km

(CZZS)