Biznis 12.01.2016.

BiH za 3 mjeseca u EU izvezla mlijeka u vrijednosti od 900.000 KM

ČITANJE: 1 minuta
bih izvoz mlijeko
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović rekao je danas da je od 11. septembra do 1. decembra iz Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju (EU) izvezeno mlijeka i mliječnih proizvoda u ukupnom iznosu od 900.000 konvertibilnih maraka (KM).

Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Miroslav Milovanović, poslanik (SNSD) zatražio je informaciju  od Mirka Šarovića, ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da  iznese podatak koliko je do sada izvezeno mlijeka iz BiH u EU.

Šarović je rekao da Ministarstvo ne raspolaže podacima o izvozu mlijeka i mliječnih prozivoda  za decembar i da očekuje da će ti podaci biti dostupni tokom januara.

Izvoz mlijeka i mliječnih prozivoda u EU počeo je 11.septembra 2015.godine i do kraja novembra izvezenog je mlijeka i mliječnih prozivoda  u iznosu od 900.000 KM

Od toga, jogurta u količinama od 268 tona, sira u količini od 45 tona, tvrdog sira sa zrenjem preko šezdeset dana, mlijeka i pavlake u prahu 11 tona i neke druge vrste mlijeka i mliječnih proizvoda u manjim količinama”, istakao je Šarović.

-Ovo je, rekao bih, solidan rezultat, obzirom da su prve količine krenule 11. septembra i da je potreban odgovorajući period preuzimanja ili vraćanja ranije izgubljenog tržišta u vremenu kada BiH nije mogla izvoziti mlijeko i mliječne proizvode, unazad dvije i po godine- dodao je Šarović.

(NN)

Oznake: Mirko Šarović