Vijesti 18.10.2015.

“Bijeli štap – moj vodič” – Nastaviti uklanjanje arhitektonskih barijera

ČITANJE: 2 minute
Dan bijelog štapa

Učesnici okruglog stola “Bijeli štap – moj vodič”, održanog danas u Derventi, istakli su da je neophodno nastaviti sa otklanjanjem arhitektonskih barijera i otežanih prolaza i prilaza, sankcionisati nesavjesne vozače koji vozila ostavljaju na trotoarima i pred ulazima zgrada, ali i poštovati lica koja se kreću uz pomoć bijelog štapa.
Okrugli sto, održan povodom 15. oktobra, Dana bijelog štapa, organizovala je Međuopštinska organizacija saveza slijepih Derventa, Brod i Vukosavlje.

Predsjednik Međuopštinske organizacije Đorđo Nikolić rekao je da organizacija broji 80 članova, uglavnom starije populacije.

– Velika je smrtnost članova jer je riječ o starijim osobama. Na sreću, mladog naraštaja je manje. Imamo otvorenu kancelariju u kojoj radi tehnički sekretar. Članovima je dostupna i zvučna biblioteka – naveo je Nikolić.

On je dodao da rad organizacije i brojne aktivnosti pomažu lokalna zajednica i načelnik opštine Derventa Milorad Simić, ali i druge ustanove i organizacije.

– To su Centar za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju `Budućnost`, Centar za socijalni rad i Dom zdravlja, te neki privredni subjekti i pojedinci – dodao je Nikolić.

O temi “Bijeli štap – moj vodič” na skupu je govorio direktor Centra “Budućnost” Vladan Popović.

– Veliki hendikep je što mlađe slijepe ili slabovide osobe nisu prošle adekvatnu obuku o upotrebi bijelog štapa. Za kretanje se još koristi elektronska pomagala, ali najsigurnija pomoć je ona od druge osobe – rekao je Popović.

Obilježavanju Dana bijelog štapa prisustvovao je zamjenik načelnika opštine Derventa Siniša Jeftić koji je rekao da lokalna zajednica nastoji da pomogne ovoj populaciji redovnim grantovima, ali i izdvajanjima za određene projekte i aktivnosti koje pokreću, za razna druženja i sportska takmičenja.

– Pokušavamo da riješimo i što više arhitektonskih barijera uređenjem ulica i dijelova grada kako bismo im olakšali kretanje kroz grad. Nažalost, postoje nesavjesni vozači koji vozila ostavljaju na mjestima gdje nije dozvoljeno i time umnogome otežavaju prilaze i hodanje slijepim licima – rekao je Jeftić.

Obilježavanju su prisustvovali i predstavnici organizacija slijepih iz Prnjavora i Srpca.

(Agencije)