Vijesti 07.11.2015.

Bijeljina: Osnivanje Centra za djecu oboljelu od dijabetesa

ČITANJE: 2 minute

 

Bijeljina Bolnica Predavanje
U Bolnici “Sveti vračevi” u Bijeljini naredne sedmice počeće sa radom “Centar za edukaciju djece oboljele od dijabetesa tipa jedan”, kako bi se unaprijedili liječenje i prevencija komplikacija ove teške i hronične bolesti od koje u regiji boluje 50 djece.

Načelnik Odjeljenja za pedijatriju Živka Kajmaković rekla je novinarima da su prostorije za rad ovog centra adaptirane i opremljene specijalno za pomoć djeci oboljeloj od dijabetesa tipa jedan i njihovim roditeljima.

Centar će voditi dječiji endokrinolog bijeljinske bolnice, a ove prostorije biće i sjedište udruženja djece oboljele od dijabetesa “Odrasli za djecu” regije Bijeljina.

Otvaranje Centra planirano je na Svjetski dan borbe protiv dijabetesa koji se obilježava 14. novembra.

U Edukativnom centru Bolnice “Sveti vračevi” danas je za oboljelu djecu i njihove roditelje predavanje iz oblasti dijabetologije održala doktor Gordana Bukara Radujković, koja je kao rizične grupe označila djecu mlađu od pet godina i adolescente.

Ona je ukazala na probleme liječenja male djece o kojem se brinu roditelji, ali i na specifičnu grupu adolescenata koji u ovom periodu treba da sami preuzmu odgovornost za praćenje bolesti.

-Mladu osobu, koja inače ide kroz taj dinamični pubertetski razvoj, trebamo naučiti malo strožem režimu života, davanja inzulina i češćih kontrola, zbog čega je ova grupa locirana kao važna grupa oboljelih sa kojom treba da se radi- istakla je Radujkovićeva.

Prema njenim riječima, adolescenti imaju hormonalnu nestabilniost ali i otpor prema ljekarima i kontrolama, jer obično već 10 godina boluju od dijebetesa i pomalo su zasićeni od svega.

U izjavi novinarima, Radujkovićeva je istakla da djeca u Republici Srpskoj imaju kvalitetno liječenje, dobar insulin, insulinske pumpe i dovoljan broj trakica, a da se i od njih traži pojačana odgovornost za praćenje bolesti.

Radujkovićeva kaže da Republika Srpska spada u zemlje sa srednjim brojem oboljelih, od sedam do osam pacijenata na 100.000 stanovnika i oko 35 do 40 novootkrivene djece sa dijabetesom godišnje.

Prema njenim riječima, broj oboljelih raste za 3,3 odsto godišnje, a trenutno je u Srpskoj više od 400 oboljele djece.

– Statistike do 2020. godine ukazuju na novo povećanje broja oboljelih među kojima će najveći broj oboljelih biti u uzrastu ispod pet godina – upozorila je ona.

Pedijatar endokrinolog bijeljinske bolnice Draženka Subotić rekla je novinarima da u Bijeljini ima 30 oboljele djece, a u široj regiji njih 50 koji boluju od dijabetesa tipa jedan.

(Agencije)