Biznis 15.01.2023.

BIL GEJTS: Od 2030. proizvodiću supersigurnu i jeftinu nuklearnu energiju

ČITANJE: 2 minute

Jedan od najbogatijih ljudi na svijetu Bill Gates je odgovarao na pitanja korisnika društvene mreže Reddit, a neka od njih odnosila su se na budućnost planete Zemlje.

Ne očekuje da će se uspjeti u tome da se ograniči globalni rast temperature do 1,5 stepeni celzijevih, što je cilj utvrđen klimatskim sporazumom iz Pariza. To je poručio, odgovarajući na pitanje koliko svijet dobro reaguje na klimatske promjene. Nije usamljen u tom mišljenju, jer su Ujedinjene nacije prošle godine konstatovale da, kako su navele, ne postoji kredibilan put ka ograničavanju rasta globalne temperature do 1,5 stepeni.

Gates je napomenuo da će izostanak odgovarajućih mjera protiv klimatskih promjena značiti pogoršanje zdravlja ljudi. U prilog tome je izdvojio podatak da već u pojedinim dijelovima svijeta više od 10 posto djece umire prije pete godine života, a da ih više od 30 posto nema dovoljno hrane. Međutim, ipak ima dozu optimizma.

“Još uvijek vjerujem da možemo izbjeći užasan ishod”, konstatovao je suosnivač kompanije Microsoft.

Osnivač je i kompanije za inovacije u proizvodnji nuklearne energije TerraPower i kompanije Breakthrough Energy kojom podržava inovacije za borbu protiv klimatskih promjena. Nuklearni TerraPowerovi reaktori koriste tečni natrij kao rashladno sredstvo i uranij kao osnovni izvor energije. Međutim, tvrdi se da je riječ o unaprijeđenim nuklearnim postrojenjima. Govoreći o ovim postrojenjima, naglasio je da se pravi odličan napredak.

“Može biti ogroman doprinos u suočavanju s klimatskim izazovima, jer će biti jeftino i super sigurno”, ukazao je Gates.

Najavio da će prvo TerraPowerovo postrojenje biti u američkoj saveznoj državi Wyoming i da će na električnoj mreži biti priključeno od 2030.

Podržava i one koji se bave laboratorijskim uzgojem mesa te očekuje da će tako uzgojeno meso biti veoma dobro, uprkos tome što trenutno nije mnogo zastupljeno. Mišljenja je da će to posebno biti dobro za vegetarijance, prenosi Klix.

Odgovarajući na pitanja na Redditu, zaključio je da je ključno kako napraviti ekološki čiste proizvode, od aviona do mesa. Među onima je koji smatraju da svako može doprinijeti ublažavanju klimatskih promjena, prenosi CNBC.

(SB)

Oznake: Bil Gejts