Magazin 07.12.2022.

Bil Kozbi ponovo optužen za seksualno zlostavljanje

ČITANJE: 3 minute

Pet žena tužilo je američkog glumca Bila Kozbija za seksualni napad i zlostavljanje prema novom njujorškom zakonu.

Dvije bivše glumice iz “The Cosby Showa” među pet su žena koje su u ponedjeljak podnijele tužbu protiv Bila Kozbija na državnom sudu u Njujorku optužujući ga za seksualni napad i zlostavljanje koje seže decenijiama unazad. Tužbu na 34 stranice podižu glumice Lili Bernar i Eden Tirl te Džul Gitens, Dženifer Tompson i Sindra Lad. U tužbi se kao optuženici navode Kozbi i medijske kuće NBCUniversal Media, Kaufman Astoria Studios i The Carsey-Werner Company, koje su zajedno vodile “The Cosby Show” od 1984. do 1992. godine.

Kozbi je, između ostalog, optužen za napad, zlostavljanje i nanošenje emocionalne boli, a medijske kuće optužene su za nemar.

“Sve tužiteljke su bile seksualno napadnute i pretučene od strane optuženog Bila Kozbija na isti ili sličan način kada je koristio svoju moć, slavu i prestiž te zloupotrebljavao svoju ogromnu moć na tako užasan način”, stoji u tužbi.

U izjavi, Kozbijev portparol Endru Vajat nazvao je tužbu “neozbiljnom” i odbacio optužbe.

“Kao što smo uvijek izjavljivali, a sada Amerika vidi da se ne radi o pravdi za žrtve navodnog seksualnog napada, već da je riječ o novcu”, napisao je u izjavi. “Vjerujemo da će sudovi kao i sud javnog mnjenja slijediti pravila zakona i osloboditi gospodina Kozbija ovih navodnih optužbi. Gospodin Kozbi i dalje žestoko poriče sve optužbe protiv njega i raduje se što će se sam braniti na sudu.”

NBC, Carsey-Warner i Kaufman Astoria nisu odmah odgovorili na zahtjev za komentar.

Šta stoji u tužbi?

Prema tužbi, Kozbi je drogirao i silovao Lili Bernar, koja je glumila gospođu Minifield u “The Cosby Showu”, u Nju Džerziju i Nevadi 1990. te u svom domu na Menhetnu 1991.

Tirl, koja je imala malu ulogu policajke u “The Cosby Showu”, navodi da ju je Kozbi neprikladno dodirivao bez pristanka u svojoj garderobi 1989. Ona takođe navodi da je Kozbi rekao da je “vlasnik” NBC-a, stoji u tužbi.

Gitens tvrdi da ju je Kozbi pozvao u svoj dom na Menhetnu 1989. ili 1990. kako bi razgovarali o radu na “The Cosby Showu”, ali ju je potom drogirao i seksualno napao.

Tompson takođe tvrdi da ju je Kozbi tjerao da ga neprikladno dodiruje bez njenog pristanka u njegovom domu na Menhetnu 1988. kada je imala 18 godina. Lad je izjavila da ju je Kozbi drogirao i silovao 1969. godine.

U 2014. i 2015. više od 50 žena javilo se sa sličnim optužbama da im je Kozbi davao drogu kako bi ih onesposobio, napadao ih i zatim koristio svoje bogatstvo i status u industriji zabave kako bi ih prisilio da ćute.

Optužen je 2015. godine za seksualni napad na Andreu Constand i, nakon što je prvo suđenje završilo s porotom bez presude, osuđen je 2018. u prvom velikom suđenju pokreta #MeToo. Tada je osuđen je na tri do 10 godina zatvora i pušten je 2021. godine kada je Vrhovni sud Pensilvanije poništio presudu u Kozbijevu korist, rekavši da su povrijeđena njegova prava na zakonit proces.

Ranije ove godine, porota u Los Anđelesu proglasila je Kozbija odgovornim u parnici koju je pokrenula Džudi Hat, žena koja je rekla da ju je seksualno napastvovao kao tinejdžeriku sedamdesetih, piše CNN, prenosi N1.

Oznake: Bil Kozbi, silovanje