Magazin 25.10.2022.

Biljke koje će preživjeti i najhladnije zime

ČITANJE: 2 minute

Prije nego što dođu niske temperature, važno je znati koje su biljke u hladnoj klimi dovoljno otporne da prežive mraz. Evo nekoliko najboljih izbora za najpouzdanije trajnice otporne na hladnoću na koje možete računati da će dobro podnijeti niske temperature, piše Better Homes and Gardens, prenosi Krstarica.

Ako želite izdržljivu puzavicu ili šarenu visoku biljku za vaš vrt, sedum ima te odlike preživljava i vruća ljeta i hladne zime.

U pitanju su trajnice otporne na sušu, tako da su pravi pobednici ako u vašem području ima malo padavina.

Dan noć

Omiljeni zimski cvijet dolazi u toliko širokoj paleti boja da zaista postoji nešto za svakoga. Idealna biljka za vrtare početnike jer ih je nevjerovatno jednostavno uzgajati.

Savršeno za sadnju u žardinjere, saksije ili korpe, a u njihovim cvjetovima i bojama uživaćete od oktobra pa sve do marta.

Kamelija

Kamelije su grmovi koji ne zahtijevaju održavanje i izuzetno su otporni. Vaš zimski i proljećni vrt blistaće ekstravagantnim cvjetovima, a njihovo zimzeleno lišće takođe osigurava da u vrtu uvijek postoji nešto predivno.

Oleander

Oleander je zimzeleni grm koji doseže maksimalnu visinu od šest metara. Jedna je od omiljenih biljki za uzgoj jer ne zahtijeva puno održavanja, ali prije svega zbog cvjetova koji cvjetaju od proljeća do ljeta.

Sve što im je potrebno je sunce i dva do tri puta zalivanje tokom nedjelje, a otporan je na hladnoću do -12ºC i ljeti do 40ºC (sve dok nema nedostatka vode).

Ciklame

Verzija ciklama s bršljanovim lišćem najotpornija je vrsta ciklame i uspijevaće tokom hladne zime i pritom imati i predivne cvjetove.

Iako se ovaj cvijet često prodaje kao sobna biljka, u blagim klimatskim područjima ciklame u nijansama ružičaste, bijele, lavande i fuksije koriste se kao veseli pokrivač tla. Više vole zimi sunce, a ljeti sjenku, pa ih sadite ispod listopadnog drveća.

Oznake: Biljka, zima