Biznis 17.06.2024.

Bilu Gejtsu veći prihod donijele kanadske željeznice nego “Microsoft”

ČITANJE: 1 minuta

Bil Gejts je s bogatstvom od 132,2 milijarde dolara deveta najbogatija osoba na svijetu. To bogatstvo je stekao i investiranjem u akcije od kojih dnevno ima prihod od 1,3 miliona dolara.

Očekuje se da će tokom sljedeće godine od akcija imati prihod od čak pola milijarde dolara. Akcije tri kompanije od kojih Gejts ostvaruje najveće prihode su Kanadska nacionalna željeznica, Microsoft, čiji je suosnivač, i Waste Management.

Vlasnik je 54,8 miliona akcija Kanadske nacionalne željeznice, čija je trenutna vrijednost 6,6 milijardi dolara. S obzirom na to da je ova kompanija prošle godine isplaćivala dividende od 2,38 dolara po akciji, to znači da je Gejtsu isplaćena dividenda u iznosu od 130 miliona dolara.

U Microsoftu ima skoro 36,5 miliona akcija, čija je trenutna vrijednost 16,13 milijardi dolara. S prosječnom dividendom od tri dolara po akciji, u narednih 12 mjeseci bi od Microsoftovih akcija trebao zaraditi skoro 109,5 miliona dolara.

U Waste Managementu, kompaniji koja se bavi upravljanjem otpada u sjevernoj Americi, ima 35,2 miliona akcija, čija je trenutna vrijednost sedam milijardi dolara.

Godišnji iznos dividende ove kompanije iznosi tri dolara po akciji, što znači da bi Gejts tokom sljedeće godine trebao imati prihod od 105,7 miliona dolara.

Spomenute kompanije nisu jedine kompanije čije su akcije značajan izvor prihoda za Gejtsa.

Naime, u kompaniji za investicije u nekretnine Crown Castle ima 1,4 miliona akcija za koje se očekuje da će od njih imati godišnji prihod od 8,8 miliona dolara.

U prehrambenom divu Kraft Heinz ima 2,6 miliona akcija za koje se očekuje da će od njih imati godišnji prihod od 4,1 milion dolara.

U logističkoj kompaniji United Parcel Service (UPS) ima 755.000 akcija za koje se očekuje da će imati godišnji prihod od 4,9 miliona dolara, prenosi poslovni portal Yahoo Finance.

Oznake: Bil Gejts