Biznis 07.11.2022.

BioNTechu pao prihod od vakcine protiv kovida

ČITANJE: 1 minuta

Njemačka biotehnološka kompanija BioNTech saopštila je danas o upola manjem prihodu i dobiti u trećem tromjesečju, ali je podigla prognozu godišnjeg prihoda od prodaje vakcina protiv kovida zbog viših cijena i veće potražnje.

Prihod je u trećem tromjesečju pao 43 odsto, na 3,46 milijardi evra. U gotovo istom je postotku smanjena i neto dobit, potonuvši na 1,78 milijardi evra.

Rezultati su znatno slabiji nego u istom prošlogodišnjem tromjesečju kada su kampanje vakcinisanja protiv kovida 19 bile u punom jeku.

“Kao što je i očekivano, tok pandemije i dalje je dinamičan i doveo je do fluktuacija u prihodu”, istakli su u njemačkoj kompaniji.

BioNTech sada u ovoj godini cilja na prihod od prodaje cjepiva u rasponu od 16 do 17 milijardi evra. Do sada su prognozirali da će se kretati u rasponu od 13 do 17 milijardi evra. U 2021. iznosio je 19 milijardi evra.

“Ažurirane smjernice odražavaju isporuke bustera bivalentne vakcine prilagođene omikronu, koje su krenule početkom septembra i očekuje se da će biti nastavljene tokom četvrtog kvartala 2022, te više cijene i pozitivan učinak valutnih kurseva”, saopštio je BioNTech.

Od sredine oktobra fakturisano je oko 300 miliona doza vakcina prilagođenih sojevima, dodaju.

Prodaja Pfizer/BioNTech vakcina protiv kovida 19 pala je u odnosu na vrhunac pandemije jer su se mnoge zemlje približile kraju primarne kampanje vakcinisanja. Zabrinjava i slaba potražnja za novim busterima, napominje Reuters, prenosi Index.