Magazin 22.06.2016.

Biseri klasične muzike u rukama virtuoza

ČITANJE: 2 minute

Virtuozno izvođenje bisera klasične muzike pijaniste Arsena Čarkića i violinistkinje Jovane Raljić ispunilo je posebnom emocijom publiku koja je prisustvovala njihovom koncertu u Banskom dvoru Kulturnom centru u Banjaluci.

Tako su zaljubljenici u muziku i umjetnost u ponedjeljak uveče imali priliku da čuju kompozicije italijanskog violiniste Nikola Paganinija, te njemačkog kompozitora Johanesa Bramsa, kao i sonatu Ežena Isaja koja je, prema riječima talentovane violinistkinje Jovane Raljić, prepuna senzibiliteta i predstavlja užitak za uši.

– Najzahtjevnija za izvođenje i izazov za ovaj koncert mi je bila varijacija na originalnu temu Henrika Vijenjavskog, koja oduševljava svojom virtuoznošću i jedno je od najtežih djela u violinskoj literaturi – kazala je Raljićeva.

Istakla je da joj je ovo prva saradnja sa uglednim pijanistom Arsenom Čarkićem i da joj je bilo veliko zadovoljstvo sarađivati sa, kako je istakla, “veoma temperamentnim i muzikalnim umjetnikom”.

Povod za ovaj koncert, kako je istakla, je njena želja da nakon dužeg vremena ponovo nastupa pred domaćom publikom.

Jovana trenutno živi u Gracu gdje se nalazi na trećoj godini muzičke akademije, a paralelno održava nastupe sa priznatim umjetnicima iz cijelog svijeta.

Prošlog mjeseca je učestvovala i na svjetskom takmičenju “Andrea Postacchini” u italijanskom Fermu, gdje je u konkurenciji 70 takmičara, prema odluci osmočlanog žirija, ušla među pet najboljih svjetskih umjetnika, pored violinista iz Koreje, Singapura, Švajcarske i SAD.

– Ovo je jedan od najznačajnijih uspjeha u mojoj karijeri i najozbiljnije takmičenje na kojem sam nastupila. Oduzelo mi je mnogo truda, vježbala sam po osam sati dnevno, ali se isplatilo, jer sam motivisana da ostvarim još bolje rezultate u budućnosti – zaključuje Raljićeva čiji je nastup sa Čarkićem u Banjaluci publika nagradila gromoglasnim aplauzom.

(Glas Srpske)