Biznis 13.06.2022.

Bitkoin nezaustavljivo tone, moguć krah tržišta

ČITANJE: 7 minuta

Celsius, jedna od najvećih platformi za zajmove na kriptotržištu, blokirao je sve isplate. Odluka je nastupila uslijed zadnjeg velikog pada cijene bitcoina i ostalih kriptovaluta.

“Zbog ekstremnih tržišnih uvjeta, danas objavljujemo da Celsius pauzira sve isplate, zamjene i prijenose između računa”, obavijestila je tvrtka klijente u dopisu. To se može protumačiti kao reakcija na svojevrsnu verziju “bank run”, tj. “juriš na banke”, samo na kriptotržištu.

Isto je bila prisiljena napraviti i najveća mjenjačnica kriptovaluta, Binance. Blokirane su sve isplate bitcoina pa vlasnici koji su položili valutu na račune u mjenjačnici trenutno ne mogu podignuti svoju imovinu.

Službeno objašnjenje je da se zbog velikog broja transakcija jednostavno ne može procesuirati toliki broj transakcija, što znači da je problem tehničke prirode i ne radi se o namjernom blokiranju kao kod Celsiusa.

Juriš na banke, kripto verzija

“Bank run”, tj. “juriš na banke” je situacija kada uslijed naglog pada gospodarstva i ekonomskog sloma klijenti masovno krenu podizati svoje novce s računa u bankama i povlačiti štednju. To dovodi do nesolventnosti banaka, što znači da banke ne mogu isplatiti svim klijentima njihov novac u određenom trenutku.

Situacija s tvrtkom Celsius jako podsjeća na takvu situaciju, samo na tržištu kriptovaluta. Trenutni kolaps cijena je doveo do toga da mnogi klijenti tvrtke žele povući svoje depozite u bitcoinima i ostalim kriptovalutama, što stvara problem nesolventnosti Celsiusa jer ne može u kratkom roku podmiriti sve obaveze. Zbog toga su se sve isplate, zamjene i prijenosi obustavili.

Binance, najveća kriptomjenjačnica na svijetu, pravda se tehničkim problemima, ali lako je moguće da se radi o istom problemu kao u slučaju Celsiusa, naglog porasta podizanja sredstava. Za sada iz Binancea tvrde da su sva sredstva na računima kod njih sigurna i da se ne može povlačiti samo bitcoin, a sve ostale kriptovalute mogu.

Što radi “kriptobanka” Celsius?

Posao tvrtke Celsius je da bude posrednik između vlasnika kriptovaluta i zajmodavaca. Time se omogućuje vlasnicima bitcoina i drugih kriptovaluta da transferiraju svoje valute kompaniji, a ona im zauzvrat isplaćuje kamate. To je oblik štednje, samo se umjesto u “normalnim” štedi u kriptovalutama.

Na službenim stranicama se obećava i do 18.63 posto kamate godišnje, što je puno više od trenutnih kamatnih stopa u konvencionalnim bankama na štednju u dolarima, eurima, kunama ili drugoj valuti.

Tvrtka funkcionira kao banka u kriptosvijetu. Primarna funkcija konvencionalnih banaka je da primaju štednju građana i kompanija, a zatim ju plasiraju kroz kredite drugim građanima i kompanijama. Celsius ima sličnu ulogu, omogućuje vlasnicima kriptovaluta da u zamjenu za njih mogu dobiti “obični” novac, s određenom kamatom.

Kriptovaluta u tom slučaju služi kao kolateral, garancija vraćanja duga. Ako netko želi uzeti zajam na 100 dolara, bitcoin ili neku drugu valutu će staviti kao kolateral. Točnije, u zamjenu će dobiti USDC, takozvani “stablecoin” čija je cijena fiksirana za jedan dolar. Ali se taj “stablecoin” lako zamjeni za “pravi” dolar.

Za jedan bitcoin se trenutno može, ili se bar moglo do nedavno, dobiti oko 6100 dolara, uz kamatu od 12 posto. Prema izračunu sa službene stranice Celsiusa, mjesečno bi se za zajam od 1000 dolara plaćalo 10 dolara zajmodavcu te 0.20 dolara Celsiusu kao posredniku. Nakon odabranog perioda trajanja zajma, od pola godine do dvije i pol, onaj tko je uzeo 1000 dolara mora vratiti cijeli iznos ili ostaje bez kolaterala, bitcoina ili neke druge kriptovalute.

Iako se od svog nastanka 2018. hvali kao suprotnost bankama, ustvari funkcionira po istim principima. Omogućeni su štednja, mjenjačnica, zajmovi, kupnja, transferi, a postoji i Celsius kartica.

Kolaps cijene bitcoina doveo do kolapsa poslovanja Celsiusa

Celsius je jedna od najvećih platformi za pozajmljivanje u kriptosvijetu, s pozajmljenih 8 milijardi dolara i gotovo 12 milijardi dolara kriptoimovine kojom upravlja u ime svojih klijenata. Kako nudi astronomske kamate na štednju u kriptovalutama, bar u odnosu na konvencionalne banke, jako ovisi o rastu i padu cijene bitcoina i ostalih kriptovaluta.

Jedini način da se održe takvo visoke kamate na štednju je da kompanija zaradi veći povrat na račun rasta cijene kriptovaluta. Ako kriptovalute dugoročno padaju, onda je prostor za zaradu preko njihove trgovine, kupnjom po nižoj cijeni i prodajom po visokoj, puno manji.

Za pretpostaviti je da Celsius ima problema s poslovanjem upravo zbog dugog perioda pada cijene bitcoina i ostalih kriptovaluta. Vrijednost imovine kojom upravlja se više nego prepolovila, s 26 milijardi dolara u listopadu prošle godine na 12 milijardi dolara u svibnju ove.

Veliki pad cijene svih kriptovaluta, neke izgubile i 90 posto vrijednosti

Cijena bitcoina je pala na najnižu razinu u posljednjih 18 mjeseci, u trenutku pisanja ovog teksta s cijenom od oko 23.000 dolara za bitcoin. Po ovoj cijeni je izgubio pola vrijednosti od zadnjeg dana prošle godine, i gotovo dvije trećine od rekordne cijene u studenom 2021.

Druge kriptovalute su izgubile još i više. Ethereum vrijedi samo trećinu cijene s kojom je ušao u godinu i četvrtinu od svoje najviše cijene u povijesti iz studenog prošle godine, kada se trgovalo po cijeni većoj od 4800 dolara za jedan ethereum.

Kriptovaluta cardano se na vrhuncu približavala cijeni od 3 dolara, a trenutno je na 0.46 dolara. Solana, četvrta najpopularnija kriptovaluta, izgubila je više od 80 posto vrijednosti od početka godine i više od 90 posto u odnosu na studeni prošle godine.

Velika rasprodaja na kriptotržištu uslijedila je nakon vijesti o ubrzanju inflacije u SAD-u za čak 1 postotni bod na mjesečnoj razini u svibnju, čime se popela na 8.6 posto, što je najviša razina od 1981. To je više od predviđanja ekonomista i potaknulo je velik strah na tržištima.

Velik rast inflacije je signal da će američka središnja banka FED nastaviti s podizanjem referentnih kamatnih stopa, što je glavni alat u borbi protiv inflacije, a time će poskupjeti zaduživanje i “cijena novca”. U takvim su situacijama investitori jako oprezni i manje se ulaže jer se očekuje da će politika podizanja referentnih kamatnih stopa dovesti do usporavanja gospodarstva. To je uostalom i cilj, da se gospodarstvo “ohladi” i time inflacija vrati na manje razine.

Sve više problema s kriptovalutama, opasnost od sistemskog kolapsa

Problemi s kriptoinvesticijama, što uključuje kriptovalute, ali i druge oblike financija koji su se razvili oko njih, nagomilavaju se i postaju sve očitiji.

U prvoj polovici svibnja je tzv. “stabilna kriptovaluta” terraUSD, koja je trebala biti fiksirana prema jednom dolaru, pala daleko ispod jednog dolara. Cijena LUNA tokena, koja je trebala osiguravati stabilnost terraUSD, pala je s 95 dolara na manje od dva centa (0.02 dolara).

Nakon kraha je stvorena nova terraUSD kriptovaluta i novi LUNA token, svojevrsni terraUSD 2.0 i LUNA 2.0, koji su također ubrzo nakon svog stvaranja krahirali. Trenutno tako praktički postoje dvije terra kriptovalute i dva LUNA tokena, nekim investitorima su se priznala i prebacila imovina s prve verzije na drugu, ali obje postoje paralelno.

Ubrzo su se pojavile i teorije o namjernoj sabotaži, ali za sada za takvo što nema čvrstih dokaza. Za sustav terra se smatralo da je uzoran primjer “decentraliziranih financija”, financijskog sustava koji je odvojen i nereguliran od države i središnjih banaka, pa njegov kolaps ima dugoročne implikacije.

Tvorac terraUSD, Južnokorejac Do Kwon, možda će završiti u zatvoru zbog prevare. Velik broj investitora je najavio tužbu zbog prevare.

TerraUSD nije prva kriptovaluta koja je propala, slična situacija se dogodila s kriptovalutama IRON i TITAN još u 2021. Ali te godine su cijene općenito jako rasle pa nitko nije obraćao pozornost na sistemske nestabilnosti.

Teško je predvidjeti kada će trenutna panika na tržištu stati, ali već sada situacija poprima obilježja “bank runa”, tj. “juriša na banke”. Stopiranje isplata, zamjena i prijenosa jedne od najvećih nazovi kriptobanaka je sumnjičava situacija, blokiranje isplata bitcoina na najvećoj kriptomjenjačnici je već razlog za alarm, a ako još jedna kriptoinstitucija napravi isto, onda je velika šansa potpunog sistemskog kolapsa.

U toj situaciji se može samo nagađati što bi se dogodilo, jer ne postoje pravni presedani u slučaju propasti kriptobanaka i kriptomjenjačnica. Kriptomjenjačnica Coinbase, jedna od najvećih, napisala je u izvješću koje su predali Komisiji za vrijednosnice i burzu SAD-a da “se kriptoimovina u skrbništvu može smatrati dijelom stečajne mase”. “U slučaju bankrota kriptoimovina koju čuvamo u ime naših klijenata mogla bi biti predmet stečajnog postupka i takvi bi se klijenti mogli tretirati kao naši neosigurani vjerovnici”, u slučaju sistemskog kolapsa bi svi vlasnici kriptovaluta koji drže imovinu na mjenjačnicama i kriptobankama mogli ostati bez svega.

(SB)

Oznake: bitkoin