Vijesti 02.11.2015.

Bivši direktori Puteva RS oštetili firmu za 2,1 milion KM

ČITANJE: 3 minute
naplatne_kucice
Kriminalistička policija Centra javne bezbjednosti Banjaluka podnijela je izvještaj nadležnom tužilaštvu protiv četiri odgovorna lica Javnog preduzeća “Putevi Republike Srpske”, osumnjičena da su nesavjesnim privrednim poslovanjem pričinili štetu od 2,1 milion KM.

Srna nezvanično saznaje da je izvještaj podnesen protiv Mladena Lazendića, Slobodana Udovčića, Nedeljka Kneževića i Miroslava Jankovića.

Lazendić i Knežević svojevremeno su bili na čelu ovog javnog preduzeća.

Izvještaj je podnesen protiv lica čiji su inicijali M.L. i N.K. iz Banjaluke, S.U. iz Mrkonjić Grada i M.J. iz Čelinca koji su osumnjičeni da su prilikom izgradnje objekata za naplatu putarina na magistralnom putu Banjaluka – Klašnice ivršili krivično djelo nesavjesno privredno poslovanje, rekla je Srni portparol CJB Banjaluka Marija Markanović.

Markanovićeva je navela da su lica čiji su inicijali M.L. i S.U. osumnjičena da su 21. septembra 2010. godine u svojstvu direktora i izvršnog direktora za tehničke poslove javnog preduzeća iz Banjaluke potpisali Ugovor o izvođenju radova na realizaciji projekta “Rekonstrukcija i modernizacija magistralnog puta M-16 na dionici Prijedorska petlja – Klašnice radi povećanja bezbjednosti saobraćaja”.

Na osnovu ovog ugovora izvršeni su radovi na izgradnji objekata za naplatu putarine u vrijednosti od oko 1.385.000 KM, rekla je Markanovićeva i dodala da su osumnjičeni svjesno prekršili odredbe Zakona o javnim putevima Republike Srpske u kojem je navedeno da su za upotrebu i korišćenje javnih puteva propisane posebne naknade koje donosi Vlada Republike Srpske.

Takva uredba o visini naknade za upotrebu puta i putnog objekta na javnom putu nije donesena i regulisana do donošenja “Pravilnika o naplati posebne naknade za upotrebu auto-puteva, brzih puteva i objekata na javnim putevima”, kojim nije predviđena naplata posebne naknade za upotrebu magistralnog puta.

Time nisu bili ispunjeni uslovi za izgradnju naplatnih objekata i naplate putarine, zbog čega oni nisu nikada pušteni u rad, pa su ova lica tako očigledno nesavjesnim poslovanjem pričinila štetu javnom preduzeću od oko 1.385.000 KM, navela je Markanovićeva.

Lica čiji su inicijali N.K. i M.J. osumnjičena su da su 4. jula 2012. godine u svojstvu direktora i izvršnog direktora za tehničke poslove javnog preduzeća iz Banjaluke, potpisala Ugovor o izvođenju dodatnih radova na realizaciji rekonstrukcije i modernizacije magistralnog puta M-16, na osnovu kojeg su, između ostalog izvršeni radovi na izgradnji centralnog objekta za naplatu putarine i prateće vodovodne i kanalizacione instalacije u centralnom objektu u vrijednosti od oko 715.000 KM.

Oni su time svjesno prekršili odredbe Zakona o javnim putevima u kojem je navedeno da su za upotrebu i korišćenje javnih puteva propisane posebne naknade koje donosi Vlada Republike Srpske, rekla je Markanovićeva.

Uredba o visini naknade za upotrebu puta i putnog objekta na javnom putu nije donesena i regulisana do donošenja “Pravilnika o naplati posebne naknade za upotrebu auto-puteva, brzih puteva i objekata na javnim putevima”, a kojim nije predviđena naplata posebne naknade za upotrebu magistralnog puta.

Time nisu bili ispunjeni propisani uslovi za izgradnju centralnog objekta za naplatu putarine, zbog čega taj objekat nikada nije pušten u rad, te su na taj način očigledno nesavjesnim poslovanjem osumnjičeni su pričinili štetu pomenutom javnom preduzeću u iznosu od 715.000 KM.

Izvršenjem krivičnog djela četiri lica osumnjičena su da su javnom preduzeću pričinila ukupnu materijalnu šteta u iznosu od oko 2.100.000 KM.

(Agencije)