Magazin 28.04.2017.

Bjeloševiću uručena nagrada ‘Mali princ’

ČITANJE: 1 minuta

U okviru 11. međunarodnog festivala dječje poezije “Dječje carstvo”, književniku Predragu Bjeloševiću sinoć je u banjalučkom Gradskom pozorištu “Jazavac” svečano je uručena nagrada “Mali princ”.

“Ja sam davno napisao jednu lirsku bajku koja se zove ‘Tužni princ’, a naprosto sam i sam pomalo naizgled tužan, pa sam shvatio da je to dobar trik za žirije književnih nagrada, koji može da kaže, eto, kada je čovjek toliko godina tužan, daj da mu damo neku nagradu koja se zove možda srećni ili princ dječjeg carstva”, kazao je kroz šalu Predrag Bjelošević, koji je zahvalio organizatorima, djeci i odraslima na podršci.

Njemu u čast nastupili su pjesnici koji su se vinuli u bardovske visine književnosti za djecu: Ljubivoje Ršumović, Miroslav Kokošar, Dušan Pop Đurđev, Tode Nikoletić i Jovo Čulić.

Kako je objasnio Slobodan Stošić, direktor festivala, dio nagrade finansirao je grad Banjaluka, u čije ime se prisutnima obratila Natalija Trivić, v.d. načelnika za kulturu.

“Ovakve prilike i događaji u nama svima bude nešto dječje, posebno kada imamo jedan kvalitet ljudi koji sjede ovdje i koji rade na promociji dječje kulture i stvaralaštva. Tom prilikom čestitam na nagradi gospodinu Bjeloševiću, kao i gospodinu Stošiću što nam svake godine priređuje nezaboravne trenutke uz dobru dječju književnost”, kazala je Trivićeva, najavivši da je jedan od zadataka Odjeljenja svakako da unaprijedi program za dječju kulturu.

(Nezavisne)