Magazin 25.11.2020.

“BL JAZZ VOICES”: Banjalučki muzički umjetnici nastupili na Intime Jazz Festu

ČITANJE: 3 minute

Treće večeri 3. festivala džez muzike Intime Jazz Festa u srijedu uveče u Koncertnoj dvorani Banskog dvora održan je koncert istaknutih banjalučkih muzičkih umjetnika “BL Jazz Voices”.

Koncert je održan je uz primjenu svih poprisanih mjera i preporuka nadležnih organa – mjerenje tjelesne temperature, te obavezno nošenje zaštite maske i održavanje fizičke distance.

Publici se predstavio dobro poznati džez sastav “Combine quartet” koji je bio pratnja izuzetnim vokalnim solistima.

U Koncertnoj dvorani mogli su se čuti džez standardi koje su maestralno izveli Marija Šestić, Maja Manojlović, Daniela Herceg, Vanja Mišić, Anja Milutinović i Nemanja Lakić.

Ovaj koncert nastavak je prakse novog koncepta rada Banskog dvora, da se pored vrhunskih muzičara iz regiona, Evrope i svijeta, publici u kontinuitetu predstavljaju i talentovani umjetnici iz Banjaluke.

– Direktor Banskog dvora, Mladen Matović došao je na ideju da okupi najbolje banjalučke vokale, nemamo ih mnogo, ali su zaista fantastični, a mi smo kao „Combine quartet“ tu bili kao neki tepih, neka podloga. Željeli smo da pored ovih velikih imena koji nastupaju na festivalu, na najbolji način predstavimo Banjaluku i da pokažemo koliko možemo – kazao je gitarista „Combine quarteta“ Stefan Tešanović.

Svi muzički umjetnici složili su se da se muzika ne čuje toliko često koliko se čula ranije, a sve zbog situacije izazvane virusom korona.

– Mnogima je ovaj koncert bio prvi nastup ove godine, meni je drugi. Zaista je to velika pauza. Zahvaljujući pojednicima, zahvaljujući optimistima i velikim radnicima u timu Banskog dvora na čelu sa Mladenom Matovićem imamo priliku i ove godine da muziciramo – kazala je Marija Šestić.

Veliki je užitak, kako kaže, ponovo biti na sceni.

– Nadam se da je publika uživala onoliko koliko i mi, jer smo ponovo stali na scenu. Osjećam da je ovo veče svima nama bilo jako lijepo. Zadovoljstvo mi je je što sam ponovo nastupila sa „Combine quartetom“ – dodala je Šestićeva.

I pjevačici Vanji Mišić, kako kaže, izuzetno je zadovoljstvo biti dio ovog festivala.

– Drago mi je da u vrijeme kada je sve stalo kultura živi. Mnogo smo se poželjeli nastupa, muzike i proba. Nadam se da je publici bio interesantan repertoar i da su uživali u ovoj večeri – rekla je Mišićeva.

3.festival džez muzike Intime Jazz Fest konceptualno je zamišljen kao kamerni festival džez muzike koji će se fokusirati na manje sastave i vrhunske soliste ovog muzičkog žanra, uključujući maksimalno formacije do džez kvarteta koji su ušli u festivalsku selekciju.

– Važno je da postoji jedan ovakav festival u Banjaluci. Mnogo je važan za banjalučku džez scenu – naglasila je Daniela Erceg.

Pokrovitelj ovogodišnjeg festivala je Grad Banja Luka, dok je Banka partner Banskog dvora Adiko banka.

Sutra je na programu koncert istinske muzičke dive bivše Jugoslavije Beti Đorđević.

(SB/Banjaluka.net)