Vijesti 18.10.2015.

Blagojević: Uvesti zatvor odgovornima za prenos nadležnosti

ČITANJE: 1 minuta
Blagojevic sudija
Sudija Okružnog suda u Banjaluci Milan Blagojević namjerava da pred nadležnim institucijama pokrene inicijativu za izmjene Krivičnog zakona Republike Srpske koje bi za neustavni prenos nadležnosti Srpske na nivo BiH predviđale kaznu zatvora do 12 godina.

Na taj način bi, tvrdi Blagojević, Srpska bila jedna od rijetkih federalnih jedinica u svijetu koja bi krivičnopravno štitila svoje ustavne nadležnosti od neustavnog prenosa.

– Krivično djelo bi se zvalo neovlašćeno prenošenje ustavnih nadležnosti Republike Srpske, a stav 1 zakonskog bića glasio bi – Ko bez ovlašćenja ili protivno ovlašćenju Narodne skupštine prenese u cjelini ili djelimično neku ustavnu nadležnost Republike na bilo koji drugi nivo vlasti u BiH ili izvan BiH, biće kažnjen zatvorom od dvije do 12 godina – rekao je Blagojević.

Zaprijećene visoke kazne, smatra Blagojević, treba da budu takve, s obzirom na pravno dobro koje se štiti ovim krivičnim djelom.

Prema njegovim riječima, prenos i preuzimanje nadležnosti postojali bi svaki put kada bilo ko omogući vlasti na nivou BiH ili institucijama izvan BiH da pravno uređuju ili odlučuju u bilo kojoj oblasti društvenih odnosa koja je ustavna nadležnost Republike Srpske.

Blagojević predviđa da ovo krivično djelo tretira i neustavni prenos nadležnosti Republike Srpske prema Evropskoj uniji /EU/, navodeći primjer nastojanje Energetske zajednice jugoistočne Evrope koja, kako kaže, potpuno neustavno ucjenjuje Srpsku da prenese svoje ustavne nadležnosti na nivo BiH, ne samo u oblasti električne energije, nego i vode, gasa i slično.

– Tome se Republika Srpska mora oduprijeti i ne smije podleći tim nemoralnim ucjenama jer će u protivnom nestati – poručio je Blagojević.

(Agencije)