Magazin 26.11.2021.

BOGAT KULTURNI SADRŽAJ: Počinju “Vidakovićevi dani kulture” u Rudom

ČITANJE: 1 minuta

U Rudom večeras počinje manifestacija “Vidakovićevi dani kulture”, kojom se podsjeća na značaj književnika Miloša Vidakovića.

U okviru manifestacije, koja će trajati do nedjelje, 28. novembra, u Galeriji Doma kulture večeras od 18.00 časova biće otvorena izložba slika “Andrićeva lica” Vesne M. Nešković.

Na svečanoj akademiji koja je zakazana za 19.00 časova učestvovaće književnik Pero Zubac, glumica Maja Kolundžija, vokalni solista Tanja Milanović i instrumentalisti Miloš Zubac i Draško Spasojević.

Sutra od 18.00 časova biće promovisana knjiga “Dnevnik ratnog hirurga” u izdanju Novinske agencije Republike Srpske SRNA, o kojoj će govoriti Branislav Ilić i Zoran Žuža.

Iste večeri od 19.00 časova uslijediće književno veče na kojem će učestvovati Zdravka Babić, Branislav Ilić, Dragan Paponjak i Radomir Rašo Jagodić, a potom proglašenje pobjednika Međunarodnog pjesničkog konkursa “Miloš Vidaković 2021”.

Od 19.00 časova biće odigrana monodrama “Ima neka tajna veza” glumca Milana Dimića.

U nedjelju, 28. novembra, od 18.00 časova biće održano veče folklora, na kojem će nastupiti kulturno-umjetnička društva “Vesna” Mojkovac, “Fra” Čačak i “Prosvjeta” Rudo.

Od 19.30 časova biće odigrana pozorišna predstava “Zona sumraka”, u izvođenju Dramske sekcije “Prosvjeta” Rudo.

Organizatori manifestacije su opština Rudo u saradnji sa ustanovama “Prosvjeta” i “Manojlo Ilić”.

Manifestacija “Vidakovićevi dani” pokrenuta je 2000. godine sa željom da se budući naraštaji podsjete na istaknutu ličnost rođenu u Rudom koja je tokom života ostavila trag u kulturi i istoriji ove opštine.

Miloš Vidaković rođen je 1891. godine u Rudom. Bio je pjesnik, književni kritičar i član organizacije “Mlada Bosna”. Vidaković je bio prijatelj Ive Andrića. Umro je 1915. godine.

(Srna/ N.S)

Oznake: Rudo