Magazin 18.07.2020.

Bogat program i četvrtog dana Festivala književnosti “Imperativ”

ČITANJE: 3 minute

I četvrtog dana regionalnog Festivala književnosti „Imperativ“ posjetioci su imali priliku da uživaju u bogatom programskom sadržaju u oviru kojeg je promovisan časopis za književnost i umjetnost „Srp“, te održane promocije romana „U jarku“ književnice Slađane Nine Perković i „Blank“ autora Feđe Štukana. O muzici kao inspiraciji i pisanju romana „Libreto“ govorio je Danijel Gatarić.

Festival se održava uz primjenu svih poprisanih mjera i preporuka nadležnih organa – mjerenje tjelesne temperature, te obavezno nošenje zaštite maske i održavanje fizičke distance.

Četiri godine aktivnosti SRP-ove platforme ovekovječeno je sedmim brojem ovog štampanog glasila, a o radu ovog časopisa govorio je i njegov urednik Milan Milošević.

-Izlazak svakog broja smo doživljavali ne kao nešto samo po sebi normalno već kao nagradu za muke, bezmalo kao ispunjenje edenskog obećanja. Rad SRP-ove redakcije na promociji književnosti i drugih umjetnosti, primijećen je i pozdravljen na mnogim promocijama u regionu, na društvenim mrežama i drugim medijima, ali i u akademskim strukturama. Konkretne rezultate SRP-ove prosvjetiteljske misije, znatiželjni i zainteresovani pojedinci će imati priliku čuti i vidjeti u okviru ovogodišnjeg ”Imperativa” – kazao je urednik časopisa Milan Milošević.

Promocija romana “U jarku” Slađane Nine Perković organizovana je u saradnji sa izdavačkom kućom “Imprimatur” koja je i objavila prvi roman ove autorke. O ovom djelu govorili su autorka i izdavač Boris Maksimović.

Njeni junaci su obilježeni užasom vremena koji je nemoguće preraditi i oblikovati u nešto smisleno. Oni žive u nekoj vrsti postapokaliptičnog svijeta koji nije ni uništen ni spasen, nego razrušen i raščaran, ali nam se uz njen majstorski crni humor ipak malo lakše nositi sa tim spoznajama.

I ova autorka osvrnula se na značaj „Imperativa“.

– Nažalost, kod nas ne postoji mnogo knjižara, tako da na jako malo mjesta možete kupiti knjige domaćih autora. Malo je mjesta na kojima možete upoznati domaće autore, popričati sa njima i kupiti knjigu po nekoj promo cijeni. Ovakvi događaji su stvarno mnogo bitni, posebno u ovo vrijeme pandemije, jer prva je stradala kultura. Prvo su se otvorili kafići, restorani, a nekako kultura je posljednja došla na red. Zbog toga mi je mnogo drago što se ekipa „Imperativa“ uspjela izboriti da se festival održi. Izuzetno je bitno da smo se okupili ove godine – kazala je Slađana Nina Perković.

Svoj prvi roman „Blank“ predstavio je autor i glumac Feđa Štukan. Sa autorom i izdavačem Aleksandrom Trifunovićem razgovarao je Stevo Grabovac.

– U zemlji u kojoj po nekim statistikama knjige čita 3.000 ljudi,ne znam koliko su tačne, ali ta cifra ukoliko je istinita mogla bi da objasni i situaciju u zemlji. Mislim da je bitno tražiti načine da mlade ljude uvodimo u priče u kojima je kultura u prvom planu, to je imperativ – kazao je Štukan.

O muzici i inspiraciji četvrte večeri govorili su književnik Danijel Gatarić i Đorđe Krajišnik. I Gatarić se i osvrnuo na značaj Festivala.

– Iz moje perspektive značaj festivala kao što je „Imperativ“ za Banjaluku je nemjerljiv, jer možda građani Banjaluke nisu svjesni koliko je festival ovog kalibra važan. Najbitnije je da Festival opstane. Vjerujem da ta kohezija među književnicima iz godine u godinu biti sve snažnija -istakao je Gatarić.

Četvrtog dana Festivala čitaoci su bili u prilici da u Kafeu “Joko” popiju kafu i druže se sa književnicom Anom Vučković denčić.

(SB/banjaluka.net)