Vijesti 12.03.2016.

Bogdanić: Moguće trezorsko poslovanje od sljedeće godine

ČITANJE: 3 minute
dragan-bogdanic
Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić najavio je danas da bi trezorski sistem poslovanja u zdravstvu mogao biti uveden početkom naredne godine.

Bogdanić je rekao da je u primarnoj zaštiti predviđeno da trezorsko poslovanje ide posredstvom lokalnih zajednica, a bolnički sektor posredstvom Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, dodajući da će USAID pružiti tehničku podršku i edukaciju.

On je kao mjere za stabilizaciju zdravstvenog sistema Srpske, koje je Vlada Srpske usvojila na sjednici 10. marta, naveo i rješavanje pitanja izmirenja obaveza zdravstvenih ustanova za poreze i doprinose, navodeći da veći broj zdravstvenih ustanova nije stabilizovao svoje poslovanje da bi izvršili te vrste obaveza.

-Mi smo se opredijelili da određenom broju, oko 60 zdravstvenih ustanova, damo grejs period od godinu dana uz obavezu da zaostale obaveze za poreze i doprinose plaćaju uz tekuće obaveze po porezima i doprinosima- rekao je Bogdanić novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, među mjere spadaju i pomoć Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ Republike Srpske, kao najznačajnijoj zdravstvenoj ustanovi u Republici, u nabavci sanitetskog materijala, lijekova i ostalih potreba bitnih za rad, a ta mjera biće realizovana zajedno sa Fondom zdravstvenog osiguranja /FZO/ Srpske.

-Opredijelili smo se i za potpunu centralizaciju nabavki od lijekova do sanitetskog materijala, hrane, energenata i servisa kako bi se napravile određene uštede, kao i da bi stvorili uslovi da sve zdravstvene ustanove i svi korisnici usluga bolnica imaju identičan kvalitet usluga- naveo je Bogdanić.

On je rekao da postoji opredjeljenje za centralizaciju servisa medicinske opreme jer je u proteklom periodu nabavljan veći broj medicinskih aparata, a sticajem okolnosti zbog situacije u zdravstvenom sistemu, ta oprema neredovno je servisirana.

Bogdanić je rekao da te mjere neće biti dovoljne da bi se u potpunosti stabilizovao zdravstveni sistem, te da u narednom periodu preostaje još dosta aktivnosti na tom planu.

Direktor FZO Darko Tomaš rekao je će sistem centralizovanih nabavki omogućiti manje troškove i efikasniji sistem nabavki, dodajući da će time prestati da postoji potreba rada lica u bolnicama na poslovima nabavki.

On je dodao da je u prošloj godini Fond sproveo više od 300 postupaka javnih nabavki u ukupnoj vrijednosti većoj od 80 miliona KM, kao i da revizija nije našla nikakve zamjerke na sprovedene nabavke.

Tomaš je rekao da centralizovane nabavke, koje će prema zaključku Vlade Srpske, organizovati i sprovoditi FZO za hranu, energente i servis za medicinsku opremu do sada ovaj fond nije radio, te da će biti potrebna dodatna edukacija za obavljanje tih aktivnosti.

Direktor UKC Srpske Mirko Stanetić istakao je da je, kada je riječ o nabavci sanitetskog materijala i lijekova, u prošloj godini bilo neuporedivo manje oscilacija nego u prethodnom periodu, kao i da je sada manje zaposlenih u ovoj ustanovi za 83 lica, ali ne na uštrb zdravstvenog kadra.

On je naveo da su nastojanja u ovoj ustanovi da se administrativno-uslužne djelatnosti koje nisu dovoljno iskorištene svedu na najmanju moguću mjeru.

Stanetić je dodao da UKC u Srpskoj pruža 40 odsto od ukupnog broja svih bolničkih usluga, dok u ukupnim troškovima bruto plata učestvuje sa 42 odsto.

(Agencije)