Biznis 26.10.2020.

BOLJA POVEZANOST UNUTAR REGIONA: Iduće godine potpuno ukidanje rominga na zapadnom Balkanu

ČITANJE: 2 minute

Generalna sekretarka Regionalnog savjeta za saradnju Majlinda Bregu na otvaranju trećeg Digitalnog samita ZB, koji se održava do 28. oktobra u Tirani istakla je da će roming u regionu zapadnog Balkana potpuno biti ukinut 1. jula 2021. godine.

Ona je naglasila da je istorijskim sporazumom iz Beograda 2019. godine počelo fazno ukidanje rominga koje će biti okončano 1. jula 2021. godine, kao i da će treći korak biti smanjivanje rominga između zemalja ZB i EU, piše Tanjug.

“Sporazum iz Beograda je napravio veliki iskorak, a treći korak, koji će biti srednjoročnog karaktera, jeste smanjivanje rominga između ZB i EU. Pripreme za to su već pokrenute i aktivnosti će biti predstavljene za vrijeme narednog digitalnog samita”, rekla je Bregu.

Kaže da ubrzana digitalizacija treba da doprinese integraciji tržišta zemalja ZB i da će i na samitu lidera EU i ZB u Sofiji, koji će biti održan 10. novembra u okviru Berlinskog procesa, biti potvrđena ideja o jedinstvenom tržištu zasnovanom na slobodi protoka ljudi, robe, kapitala i usluga.

Uprkos krizi izazvanoj širenjem virusa korona, s kojom se region, ali i cijeli svijet suočava, na trećem Digitalnom samitu ZB razmatraće se mogućnosti uspostavljanja partnerstava s privatnim sektorom u kontekstu procesa digitalne transformacije.

Glavni službenik UNDP-a za digitalni sektor Robert Op je kazao da je prvi izazov digitalne agende povezanost unutar regiona, ali da to nije samo pitanje dobre infrastrukture, već i mogućnosti korišćenja digitalnih servisa i digitalna pismenost, prenosi Tanjug.

Generalni sekretar Međunarodne unije za telekomunikacije Houlin Zhao ukazao je na značaj digitalizacije i povezanosti, a posebno u uslovima krize izazvane kovidom 19, kao i da je dobro što region ZB pokušava da prevaziđe “gep” u procesu digitalizacije.

Ovogodišnji samit, čiji je domacin vlada Albanije, održava se putem interneta, a u okviru njega je planiran i završni ministarski sastanak 2. novembra u Tirani.

Nakon Skoplja, koje je bilo domaćin prvog Digitalnog samita ZB 2018. godine i Beograda naredne godine, kada je šest ekonomija regiona potpisalo Regionalni sporazum o smanjenju cijena rominga, samit u Tirani će istaći postignuća Digitalne agende za Zapadni Balkan.

(N.S/ Banjaluka.net)