Biznis 09.02.2016.

Bolje poslovanje “Elektroprivrede” za vrijeme sadašnje vlasti

ČITANJE: 1 minuta
Zeljka cvijanovic
Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da je “Elektroprivreda Republike Srpske” sistem koji neuporedivo bolje funkcioniše za vrijeme ove vlasti, nego kad je sadašnja opozicija bila na vlasti.

Ona je, tokom rasprave u Narodnoj skupštini Srpske o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o naknadama za korišćenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije po hitnom postupku, rekla da je “Elektroprivreda Srpske”, dok je sadašnja opozicija bila na vlasti, proizvodila gubitke, imala manji broj zaposlenih, kao i negirala navode da se sada u tom privrednom subjektu zapošljavaju “partijski poslušnici”.

Cvijanovićeva je naglasila da se zapošljavanje u “Elektroprivredu Srpske” tokom prošle i pretprošle godine obavljalo tako da se u taj proces uključe najugroženije kategorije, gdje su mnogi iz boračke populacija u tom sistemu bili zaposleni.

Ona je navela da je svrha ovog prijedloga zakona da treba vratiti određena rješenja u stanje prije poplava iz maja 2014. godine i da svi koji su bili opterećeni davanjima toga budu rasterećeni.

Cvijanovićeva je navela da je “Elektroprivreda Srpske” izdvajala oko 28 miliona KM za Fond solidarnosti, iako je taj poslovni sistem i sam pretrpio štetu u poplavama.

Ona je navela da je i sadašnja vlast isticala nastojanja da ovaj privredni sistem bude aktivniji u narednom periodu.

Cvijanovićeva je podsjetila da Srpska ima najnižu cijenu struje u regionu.

Poslanici opozicije su tokom rasprave navodili da je “Elektroprivreda Republike Srpske” u vrlo lošem stanju, kao i da je jedna od posljedica takvog stanja prekomjerno zapošljavanje u tom sistemu po partijskoj liniji, naročito u predizbornoj kampanji.

(Agencije)