Vijesti 30.01.2017.

Bombašu ubici iz Banjaluke još 12 mjeseci lječenja

ČITANJE: 2 minute

Osnovni sud u Banjaluci donio je jutros novo riješenje da se bombaš ubica Željko Stevanović (49) još godinu dana prisilno liječi na Psihijatrijskoj klinici Sokolac.

Ovo je ujedno četvrto riješenje banjalučkog suda od izvršenja zločina kojim je liječenje ubici u psihijatrijskoj klinici produženo za godinu dana. Presudnu ulogu imao je nalaz psihijatara, koji su utvrdili da je Stevanović i dalje opasan za okolinu.

Izvor “EuroBlica” blizak pravosuđu RS objasnio je kako se, prema Zakonu o krivičnom postupku RS, nakon utvrđivanja krivice psihijatrijskog bolesnika sprovodi i vanparnični – građanski postupak pred nadležnim osnovnim sudom.

– U ovom postupku razmatra se nalaz psihijatra i utvrđuje vrijeme koje će osuđeni psihijatrijski bolesnik provesti u ustanovi zatvorenog tipa. Maksimalan period koji se jednim sudskim riješenjem može odrediti jeste godinu dana, a nakon tog perioda sud ponovo razmatra isti slučaj i tako sve dok postoji opravdanost liječenja psihijatrijskog bolesnika – objasnio je naš izvor.

Oni bolesnici koji imaju najteže oblike psihijatrijske bolesti, poput Stevanovića, mogu život provesti u ustanovi zatvorenog tipa.

Stevanović je u banjalučkom Okružnom sudu 27. juna 2015. osuđen na prisilno liječenje u zatvorenoj ustanovi zbog ubistva vozača “Autoprevoza” Bore Topića (55). Stevanović je Topića ubio u bombaškom napadu 13. marta 2014., na autobuskoj stanici kod Poljoprivredne škole u banjalučkom naselju Lazarevo.

Kada je Topić zaustavio autobus na stanici, Stevanović je kroz prednja vrata u krilo Topića bacio bombu, koja je vozača ubila na mjestu. Nakon napada koji je šokirao javnost, Stevanović je pobjegao i skrivao se 36 časova. Uhapšen je u blizini fabrike “Jelšingrad”.

Tokom suđenja vještaci su utvrdili da je Stevanović ubistvo izvršio u neuračunljivom stanju i da boluje od najtežeg oblika paranoidne šizofrenije. Tim vještaka tužilaštva utvrdio je da je Stevanović opasan za okolinu, te da je natprosječno inteligentna osoba.

Zakazao sistem

Cvijeta Topić, supruga ubijenog Bore, tvrdila je da se zločin ne bi ni dogodio da su institucije adekvatno reagovale na ranije napade sumanutog bombaša.

Naime, Željko Stevanović je još 6. marta 2010. zapalio automobil pokojnog Bore Topića. I tada je konstatovano da se radi o psihijatrijskom bolesniku.

(blic.rs)