Magazin 31.12.2020.

BRANKO ĐURIĆ ĐURO: Od 2021. mnogo očekujem, nadam se da će sve loše stvari ostati u 2020. godini

ČITANJE: 4 minute

Sarajevski glumac sa slovenskom adresom i frontmen grupe Bombaj štampa Branko Đurić Đuro za Klix.ba je sumirao 2020. godinu, govorio o započetim, ali i budućim planovima navodeći da je vrijeme karantina iskoristio i za pisanje knjige koju je davno počeo pisati.

Svjestan da 2020. nećemo pamtiti po dobru s obzirom na cjelokupnu situaciju u vezi s koronavirusom, Đuro je kazao kako je ona za njega ipak bila godina odmora i meditacije.

“Lockdowne sam proveo na obali i posvetio sam se sebi i svojoj porodici. Tanja (supruga) je bila dva mjeseca u Engleskoj na snimanju nove Netflixove serije pa sam neko vrijeme bio sam s mlađom kćerkom. Posljednjih nekoliko godina sam proveo najviše na turnejama, snimanjima, raznim gostovanjima, uglavnom na putovanju, zato mi je ovaj iznenadni, prinudni odmor na neki način dobrodošao. Naravno, ne mogu reći da sam bio sretan, jer sve ovo što se događalo donijelo je mnogo nesreće ljudima po cijelom svijetu i čovjek jednostavno ne može biti sretan ako drugi oko njega nisu”, ispričao je Đuro.

Bombaj štampa je otkazala mnoge koncerte

S obzirom na to da je koronavirus sa sobom donio novi način života i ostavio brojne posljedice na sve sfere društva, pa tako i muziku, Đuro kao frontmen grupe Bombaj štampa je kazao kako su otkazali mnogo koncerata koji su planirani ove godine.

“S bendom sam se, poslije više od godinu, sreo na snimanju novogodišnjeg programa. U prosjeku sam godišnje igrao po sto predstava ‘Đurologija’, ove godine sam ih imao samo 30 i to uglavnom u našoj Ludoj Kući u Zagrebu. Ove godine je u Španiji trebala biti održana premijera moje pozorišne predstave ‘Šta ćemo sad?’, ali je i to, poslije nekoliko pokušaja, otkazano. Uglavnom, kao i svi, radio sam mnogo manje nego obično ali, kažem, nije mi to teško palo”, naveo je.

Osim za odmor, Đuro je karantin iskoristio i za pisanje knjige koju je, kako kaže, započeo prije mnogo godina.

“Čak prije prve knjige ‘Mojih pedeset’ sam počeo pisati neki roman i sada je bio pravi trenutak da nastavim. Trenutno priču privodim kraju i beskrajno uživam u procesu jer ni sam još ne znam sta će se desiti glavnom junaku na kraju. Osim toga, provodio sam vrijeme i šetajući prirodom, obrađivao sam svoj vrt, proizvodio hranu i otkrio novu razonodu – bicikl. Prošao sam sve moguće staze i puteljke na slovenskoj obali i beskrajno uživao otkrivajući nove. Najveću štetu ‘zaštitnih’ mjera vidim upravo u strahu i odvajanju od prirode i fizičkih aktivnosti”, dodao je.

Đuro se okušao i u ulozi voditelja

Iako neće biti tradicionalnih proslava Nove godine, Đuro je okupio poznate pjevače iz regije u emisiji Novogodišnji show sa Đurom, u kojoj će biti mnogo dobre zabave, smijeha i muzike.

“Ni u ludilu nisam mislio da bih se ikada okušao u ulozi voditelja, ali ova godina je donijela mnoga iznenađenja pa tako i to da ja vodim novogodišnji program. Bilo je zabavno, ali mislim da je moje mjesto ipak na onoj drugoj stolici. Navikao sam da odgovaram na pitanja, a ne da ih postavljam, iako sam prije nego što sam diplomirao na akademiji, tri godine studirao novinarstvo na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Moram reći da je ekipa bila fantastična i da sam uživao radeći i družeći se sa svim ljudima okupljenim oko ovog projekta. Lijepo je bilo osjetiti radost druženja, danas je to nažalost rijetkost”, naglasio je Đuro.

Savjetuje građanima da na prethodni period ne gledaju s previše pesimizma. Kako kaže, zbog straha od smrti ne smijemo prestati živjeti.

“Budimo odgovorni ali ne panični i naivni. Možda je vrijeme da malo pogledamo u sebe. Meditirajte, čitajte, obrazujte se i nemojte dozvoliti da su samo mainstream mediji izvor informacija koje vam kreiraju život”, istakao je.

Đuro od predstojeće godine očekuje mnogo i nada se da će sve loše stvari ostati u ovoj. Tu su i novi projekti koji će misli usmjeriti na drugu stranu.

“Mnogo je toga, ali je nažalost trenutno sve na stand by poziciji. Najinteresantnije je neko potencijalno snimanje u Sarajevu, ali o tome još ne smijem ništa govoriti”, poručio je na kraju Đuro.

(Klix)

Oznake: Branko Đurić