Sport 05.03.2016.

Branković: Besparica tvrđa od leda

ČITANJE: 3 minute
hokej
Edin Branković, najbolji brzoklizač Bosne i Hercegovine i višestruki rekorder, s pravom se može nazvati sportistom za primjer, ali i primjerom borca s vjetrenjačama.

Iako iza sebe ima zapaženu karijeru, sigurno bi rezultati ovog Sarajlije bili i puno bolji da su njegov trud, rad, kvalitet i uspjeh znali prepoznati te adekvatno podržati i u nadležnim institucijama. Besparica često pod znak pitanja dovodi i sam nastup na velikim takmičenjima, pa nedostatak novca u ovom sportu s pravom nazivaju tvrđim problemom i od samog leda.

-Zbog očajne finansijske situacije uzrokovane lošom ili nikakvom podrškom nadležnih institucija za nas je i sam nastup na Svjetskom prvenstvu uspjeh- rekao je Zikrija Đonko, predsjednik Saveza klizačkih sportova BiH (SKS BiH).

Ipak, ovogodišnju smotru najboljih na planeti od 11. do 13. marta u Seulu Edin Branković neće propustiti. On će biti jedini bh. predstavnik, a u Savezu kažu da bi veoma teško podnijeli teret da kojim slučajem BiH ima još jednog predstavnika ili više.

-U ovom trenutku Branković je naš jedini reprezentativac koji je ostvario pravo nastupa. S druge strane, u slučaju da imamo još jednog ili više reprezentativaca sumnjam da bismo bili u mogućnosti osigurati neophodna sredstva za odlazak s obzirom na to da sama avio-karta košta više od 3.000 KM. Mi u Savezu, samim tim i takmičari, već godinama se borimo sa vjetrenjačama tražeći novac od nadležnih institucija za nesmetan rad, ali očito bez uspjeha. Ponekad posredstvom prijatelja osiguramo novac ili čak dižemo kredite- istakao je Đonko.

Zanimljivo je da teška novčana situacija ni sada, kao i više puta ranije, nije umanjila ambicije najboljeg brzoklizača BiH.

-Njegov plasman u polufinale za nas bi bio veliki uspjeh. S obzirom na to da je na prethodnim velikim smotrama bio na korak do tog podviga, vjerujemo da sada može napraviti i taj dugo željeni uspjeh- kazao je Đonko.

Ulazak u top 20 donio bi, osim samom Brankoviću, i Savezu klizačkih sportova BiH značajne bodove i još veću reputaciju na međunarodnoj sceni. A upravo je ugled izvan granica veoma često glavni oslonac za odlazak na takmičenja, ali i organizaciju istih u BiH.

-Ti bodovi bili bi značajni i za ostale naše klizače koji bi puno lakše dolazili do određenih normi ili pozivnica. Moram naglasiti da je Branković početkom ove sedmice prvo otputovao u Kinu, pa tek onda će produžiti u Južnu Koreju. Naime, uvertira za SP bilo je učešće na takmičenju ‘Šangaj tropi’, a on je nastupio zahvaljujući upravo pozivnici iz Međunarodne klizačke unije i Klizačkog saveza Kine. Riječ je o turniru koji okuplja samo najbolje brzoklizače svijeta, koji su bili u top 24 na prethodna četiri Svjetska kupa i zato je posebna čast što je i naš savez, odnosno reprezentativac dobio pozivnicu- istakao je Đonko.

Branković je počeo klizati 2001. godine, a od tada do danas ostvario je niz istorijskih rezultata za BiH u ovom sportu. Tako je, između ostalog, na EP 2011. i 2015. izborio polufinale na 1.500 m (15. mjesto).

Na svjetskim kupovima bio je u polufinalu 2011, 2012. i 2014, te u finale B. Na Balkanskom šampionatu 2014. je osvojio zlato. Na svim ovim takmičenjima Edin je bio bez timskog osoblja, trenera, fizioterapeuta, ljekara…

Godine 2012. Edin Branković našao se i među nagrađenima u Izboru najboljeg sportiste BiH u organizaciji “Nezavisnih” i BHRT, kada je dobio priznanje za fer-plej.

Brankovićevi bh. rekordi

500 m: 0:43.652

1.000 m: 1:27.473

1.500 m: 2:15.304

3.000 m: 5:06.085

(NN)