Vijesti 28.08.2015.

Bratunac: Građanima dijelili štapove da se odbrane od pasa lutalica

ČITANJE: 2 minute

bratunac psi lutalice

Predsjednik Udruženja “Istočna alternativa” za Republiku Srpsku, Vojin Pavlović danas je sa nekoliko članova ovog udruženja na bratunačkom gradskom trgu prolaznicima dijelio štapove za odbranu od pasa lutalica.

– Podjela štapova građanima je simbolični performans kojim želimo ukazati na prijetnju i opasnost koju za ovdašnje stanovništvo predstavlja veliki broj pasa lutalica na ulicama. Oni su zbog gladi, nebrige i prenamnoženosti počeli napadati i ugrizati građane što se može provjeriti u evidenciji Doma zdravlja- rekao je Pavlović.

On osuđuje lokalnu vlast u ovom mjestu što ne brine o higijeni grada i bezbjednosti građana, a planirana sredstva za uklanjanje i smještaj pasa lutalica, kako tvrdi, nenamjenski koristi.

– “Istočna alternativa” želi da ukaže na taj problem da bi pobudila svijest i odgovornost nadležnih, da se psi uklone i stvore uslovi za bezbjedno kretanje ulicama, posebno djece i starih osoba za koje su psi lutalice najveća opasnost- istakao je Pavlović.

Iako je danas pazarni dan i ulice Bratunca su pune prolaznika, interesovanje za štapove za odbranu od pasa lutalica nije bilo izraženo.

Ipak, ova inicijativa i najava performansa bila je korisna smatraju Bratunčani.

– Prije desetak dana počelo se na ulicama i u lokalima pričati o ovoj inicijativi i podjeli štapova što je podstaklo nadležne u opštini da reaguju i preduhitrili su ovaj performans, jer su u prethodna dva dana radnici neke sarajevske firme specijalizovane za ove poslove, pohvatali pse lutalice na ulicama i njih 40-ak je specijalnim vozilom odvezeno u azil- kaže mještanin Nenad Petrović.

U Odjeljenju za privredu bratunačke opštine potvrđeno je  da je u prethodna dva dana obavljeno uklanjanje pasa lutalica i da se to čini više puta godišnje, ali da se za kratko vrijeme pojave drugi psi koji odnekud migriraju ili ih njihovi vlasnici puste prestajući voditi brigu o njima.

Opština Bratunac redovno planira i izdvaja sredstva za uklanjanje i smještaj u azil pasa lutalica sa bratunačkih ulica što je slučaj i ove godine i za ovu namjenu je obezbijeđeno 20.000 KM u opštinskom budžetu.

(Agencije)