Magazin 23.10.2016.

Brdo u Gracu koje može poslužiti kao primjer za Banjaluku

ČITANJE: 1 minuta

Šlosberg je zamak na vrhu brda u austrijskom gradu Gracu i sa svojim parkom i šetalištima, glavna je turistička atrakcija grada.

Brdo je veoma lijepo uređeno i pristupačno.

U okviru zamka je i sat-kula Uhrtrum, simbol Graca koji se može naći na većini razglednica. U parku oko zamka nalaze se kafići i restorani sa pogledom na stari grad, čije je jezgro zaštitio UNESCO.

Do Šlosberga se može doći uspinjačom (Schloßbergbahn) i liftom (Schloßberglift), ili starim krivudavim stazicama i stepeništima. Primijetićete, iako se na brdu nalaze ugostiteljski objekti, gore se ne može doći automobilom. Uprkos tome ovde vrvi od turista i stanovnika Graca.

Šlosberg može poslužiti kao primjer kako bi se moglo urediti banjalučko Banj brdo, a da svi budu srećni i zadovoljni.

Grac je drugi po veličini grad u Austriji, nalazi se na jugoistoku zemlje, veoma blizu slovenačne granice. Odozgo sa svog brda, sa rijekom Murom i okolnim bregovima, pomalo i liči na Banjaluku.

Ipak sa mnogim razlikama.

Njegovo staro gradsko jezgro je jedno od najočuvanijih u srednjoj Evropi i u njemu ima dosta tragova renesanse. Grac je poznati univerzitetski centar, bio je kulturna prestonica Evrope i tada je izgrađena veoma čudnovata i zanimljiva zgrada Muzeja savremene umjetnosti.

U Gracu je studirao Nikola Tesla, radio Johan Kepler, a rodio se – Arnold Švarceneger.

brdo-grac2
brdo-grac3
brdo-grac4
brdo-grac5
brdo-grac6
brdo-grac7

(mojKontakt)