Biznis 30.07.2021.

BREND PODRINJA: U Bratuncu održane dvije manifestacije posvećene malini

ČITANJE: 1 minuta

“Ukus tradicije” i “Malini u čast, s malinom u slast” nazivi su manifestacija koje su danas održane u Bratuncu. Cilj je promovisati malinu kao brend Podrinja i Republike Srpske i proizvode od ovog voća, ali i promovisati stara jela seoskih domaćinstava.

Ko je danas boravio u Bratuncu imao je priliku degustirati maline i razne kolače od ovog voća. Đuka Matić i njena unuka Una napravile su specijalitet koji žele podijeliti i probati sa drugima, prenosi RTRS.

– Malinu smo ubrale iz svog malinjaka tako da je sve svježe i prirodno, a kolač smo spremale unuka i ja – kaže Matićeva.

Manifestacija “Malini u čast, s malinom u slast” je gastro festival koji se tradicionalno održava već peti put.

Organizatori su žene iz udruženja Priroda. Cilj je promovisati malinu i proizvode ovog voća kao potencijalni brend Srednjeg Podrinja.

Istovremeno, žene iz udruženja Maja predstavile su se u spremanju tradicionalne hrane, kačamaka, proje, prebranca i drugih jela.

Ideja je da se upravo ova autohtona sorta kukuruza pod nazivom Osmak zaštiti geografsko porijeklo ali i druga jela.

Žene iz udruženja Priroda i Maja, promovišući jela specifična za ovaj kraj kao neizostavan dio turističke ponude Srednjeg Podrinja, time, kažu, promovišu Republiku Srpsku i turizam uz rijeku Drinu.

(SB)

Oznake: Bratunac, maline