Magazin 03.10.2015.

Britanci pet mjeseci svog života potroše na ćaskanje o vremenu

ČITANJE: 2 minute
Vrijeme u Londonu
Izgleda da se neki stereotipi ipak temelje na istini: nedavno istraživanje pokazalo je da Britanci u prosjeku provedu pet mjeseci svog života ćaskajući o vremenu.

Studija, kojom je bilo obuhvaćeno 2.000 odraslih osoba otkriva, takođe, da se vremenska problematika pojavljuje u razgovoru otprilike tri puta dnevno.

Konverzacije o temperaturi, suncu ili kiši obično traju nešto manje od tri minute, što zbirno iznosi devet minuta dnevno, odnosno jedan sat sedmično.

Pored toga, Britanci imaju naviku da postavljaju barem jedan komentar o vremenu nedjeljno na nekoj od društvenih mreža, a potroše i 11 minuta nedjeljno provjeravajući vremensku prognozu na televiziji, telefonskoj aplikaciji ili na internetu.

Većina Britanaca smatra da je vrijeme zgodna tema za neobavezno ćaskanje s nepoznatom osobom ili popunjavanje praznine kada konverzacija iznenada zamre.

– Britance često kritikuju da stalno pričaju o vremenu, a izgleda da je to zaista tako. Samim tim što je promjenljivo i nepredvidljivo, vrijeme je česta tema razgovora – navela je Ema Rasel, predstavnica kompanije sportske odjeće Heli Hansen koja je naručila istraživanje.

– Vrijeme može puno da utiče na naše aktivnosti i raspoloženja, zato mi toliko i razgovaramo o njemu – zaključila je ona, prenose mediji.

Istraživanje otkriva da Britanci najviše razgovaraju o hladnoći, a potom o kiši, vjetru i vrućini.

Među ostalim omiljenim temama su dnevna vremenska prognoza i rasprava o tome da li je bila tačna ili pogrešna.

Vrijeme će najčešće biti tema u razgovoru sa nepoznatom osobom, zatim sa starijom osobom, kolegama s posla, prijateljima i na kraju roditeljima.

Prvo što će čak sedam od 10 Britanaca uraditi ujutru nakon buđenja jeste da provjere kakvo ih vrijeme očekuje pogledom kroz prozor ili slušanjem prognoze.

(Telegraf)