Biznis 24.11.2022.

Britanci u problemu – fale im jaja

ČITANJE: 1 minuta

Velika Britanija suočena je s novim problemom u snabdijevanju namirnicama, jer nedostaju jaja. Prema pisanju britanskih medija, zbog ptičjeg gripa i rastućih troškova proizvodnje došlo je do nestašice jaja.

Supermarketi su već prinuđeni da racionalizuju prodaju, pa tako lanac supermarketa Tesko trenutno dozvoljava prodaju do tri pakovanja jaja po kupcu.

Slične odluke već su donijeli lanci Asda i Lidl.

Lanac pabova JD Veterspuns saopštio je da je u pojedinim filijalama sa jelovnika izbrisana kajgana.

“Imamo probleme da obezbijedimo potrebnu snabdjevenost kako bismo pokrili potražnju u svim pabovima”, saopštila je kompanija.

Udruženje poljoprivrednika NFU zatražilo je od Ministarstva ekologije sprovođenje istrage u vezi s problemom u lancu snabdijevanja.

Početkom oktobra je udruženje proizvođača jaja (BFREPA) bilo prinuđeno da zakolje više od 750.000 kokošaka kako bi zaustavili širenje ptičjeg grupa.

Od 7. novembra sva živina u Velikoj Britaniji mora biti držana zatvorena.

Prema podacima Ministarstva ekologije, potvrđeno je više od 200 slučaja oboljenja od ptičjeg gripa, što je najveći talas u Velikoj Britaniji.

Ova mjera pogađa i ćurke, što će uticati na tradicionalni božićnu trpezu Britanaca, koja je nezamisliva bez ćurećeg pečenja.

Jedna trećina godišnje proizvodnje ćurki od 11 miliona životinja je uništena, objavio je još u oktobru list Dejli mejl.

U Velikoj Britaniji je prošle godine proizvedeno 11,3 milijardi jaja, a 1,4 milijardi je moralo biti uvezeno, kako bi bila pokrivena potpuna potražnja.

(Agencije)