Vijesti 03.09.2015.

Britanski novinari u zatvoru u Turskoj, 500 km od sudnice

ČITANJE: 1 minuta
vice novinari

Dva britanska novinara koji su radili za američki kanal vesti “Vajs njus” prebačena su u zatvor na 500 kilometara od advokata i sudnice u kojoj im se sudi, pošto su uhapšeni u Turskoj, saopštio je u juče njihov advokat.

Dva britanska novinara, dopisnik Džejk Hanrahan i kamerman Filip Pendlberi, privedeni su u četvrtak prošle nedellje zajedno sa svojim turskim pomoćnikom tokom izveštavanja iz grada Dijarbakir i optuženi za “pomaganje terorističkoj organizaciji”.

Sud u Turskoj naložio je u ponedeljak uveče i njihovo hapšenje.

Tahir Elči ,iz udruženja advokata u Dijarbakiru potvrdio je za agenciju AP da su trojica odvedena u zatvor u Adani, na jugu Turske, zbog toga što čuvari i zatvorenici tamo govore engleski.

Elči, međutim, tvrdi da takav potez turskih zvaničnika ometa njihovu odbranu.

Dvojica Britanaca i Turčin su u četvrtak privedeni u naselju Baglar, u Dijarbakiru, na jugoistoku Turske, gde se kurdski mladići često sukobljavaju sa turskim snagama bezbednosti.

U saopštenju “Vajs njuza” se osuđuju “pokušaji turske vlade da utiša njihove novinare, čija su izveštavanja iz regiona od ključne važnosti”.

Njihova hapšenja su izazvala i snažne proteste zagovornika medijskih prava u SAD i Evropskoj uniji.

“Vajs njus” je kanal vesti iz Njujorka koji proizvodi dokumentarce, udarne vesti i bavi istraživačkim novinarstvom.

Hapšenja stranih novinara u Turskoj dolaze usred talasa zabrane slobode medija i vlasti često koriste nejasne antiterorističke ili zakone o kleveti da bi optužili svoje novinare, a stranci su retko bili predmet krivičnog gonjenja u poslednjih nekoliko godina, dodaje AP.

(Agencije)