Vijesti 17.10.2015.

Budite na oprezu: Prevaranti i dalje šalju mejlove za pomoć

ČITANJE: 2 minute
haker
Nepoznati hakeri nastavili su da šalju lažne mejlove na adrese građana BiH u kojima se predstavljaju kao njihovi prijatelji i traže novčanu pomoć jer su navodno opljačkani!

Jedan od prevarenih građana je i bankarski službenik R. M. iz Istočnog Sarajeva, koji je hakeru uplatio 1.250 evra, misleći da šalje pomoć jednom klijentu banke u kojoj je zaposlen.

U prijavi datoj policiji R. M. je rekao da je u četvrtak dobio mejl od klijenta S. M. iz Istočnog Sarajeva, u kojem je navedeno da je otputovao u Tursku, gdje mu je ukradena torba u kojoj su se nalazili njegovi lični dokumenti i bankovne kartice. R. M. je u mejlu zamoljen da mu posudi 1.250 evra da bi mogao da se vrati u BiH. Rečeno mu je da novac može da pošalje putem “Vestern juniona”, a haker je naveo i adresu u turskom glavnom gradu Ankari, na koju treba poslati traženu sumu.

S obzirom na to da je R. M. lični bankar S. M, povjerovao je da je ovaj u nevolji i istog dana uplatio novac na adresu koja mu je navedena u mejlu. U međuvremenu je blokirao bankovne kartice S. M. radi eventualne zloupotrebe, misleći da su ukradene.

– Ko zna koliko bi vremena prošlo prije nego što bi R. M. shvatio da je izvaran da istog tog dana S. M. nije otišao na bankomat da bi podigao novac. S obzirom na to da su mu kartice blokirane, bankomat je automatski zadržao njegovu karticu. Nakon toga je S. M. telefonom pozvao R. M. da vidi u čemu je problem, na šta je bankar ostao šokiran kada je shvatio da ovaj nije u Turskoj, već u Istočnom Sarajevu – naveo je naš izvor iz policije.

S. M. inače nije prva žrtva ovakvih prevara u BiH. Početkom jula ove godine hiljade građana BiH dobile su lažne mejlove u kojima su zamoljeni da uplate od 1.000 do 2.000 evra za pomoć prijatelju sa svoje mejling liste, koji je navodno ostao u Turskoj bez novca i dokumenata. Hakeri bi potom sa naloga koji su hakovali izbrisali sve kontakte i poruke.

Za Press je ranije potvrđeno da su sva lica kojima su ukradene šifre naloga prethodno dobile “spam”, koji je bio identičan administratorskom mejlu u kojem je tražena verifikacija lozinke, i da je nakon toga uslijedio nestanak svih kontakata. Stručnjaci iz oblasti savremenih tehnologija tvrde da se ovaj vid prevare u svijetu pojavio još prije desetak godina, i da su hakeri na taj način zgrnuli milione evra.

Pogledajte kako uglavnom izgleda lažni mejl:

hakeri pomoc

(Press)