Politika 27.08.2015.

Sad je i zvanično: Tadić odlazi sa čela banjalučkog SDS-a, kandidati Blanuša i Petković

ČITANJE: 3 minute

ognjen tadic

Ognjen Tadić ponudiće u subotu ostavku na poziciju predsjednika banjalučkog odbora SDS-a, a najozbiljniji kandidati za njegovog nasljednika su Branko Blanuša i Miroslav Petković, potvrđeno je banjaluka.net-u u Gradskom odboru SDS-a.

Uoči godišnje skupštine banjalučke organizacije SDS-a, koja će u subotu biti održana u Narodnom pozorištu, dva kandidata – Blanuša i Petković već su i zvanično nominovani za novog šefa odbora, nakon što je postalo izvjesno da je Tadić, koji je istovremeno i potpredsjednik SDS-a, odlučan u namjeri da ode sa ove pozicije.

Oba kandidata dolaze sa banjalučkog univerziteta – Blanuša drži katedru na Elelektrotehničkom fakultetu a Petković na Medicinskom fakultetu. Obojicu, takođe, povezuje to što nemaju značajanijeg političkog iskustva, osim što je Blanuša svojevremeno bio na čelu banjalučkog SNS-a.

Krčum: Tadić želi da ojača SDS pred lokalne izbore

Dušan Krčum, potpredsjednik Gradskog odbora, potvrdio je banjaluka.net-u da su Blanuša i Petković kandidovani od strane područnih odbora SDS-a.

On je uvjeren da će članovi skupštine prihvatiti Tadićevu ostavku, ističući da pretpostavlja da dojučerašnji šef na ovaj način želi da ojača gradski SDS-a, jer je, kako kaže, “banjalučki odbor toliko ojačao da može iznijeti svoje kadrove kao pripremu za lokalne izbore.”

– Tadić ima puno obaveza i on bi se u budućnosti više bavio poslovima kao potpredsjednik stranke iz naše regije – navodi Krčun.

On tvrdi da oba kandidata imaju respektabilne biografije, ali i ističe da je Blanuša “favorit jer ima značajniju podršku u članstvu.”

S druge strane, Tadić, koji je navodno i predložio Blanušu za svoj nasljednika, i dalje ne otkriva razloge za iznenadno povlačenje.

– Ne želim da govorim o tome jer je naš plan da na samoj skupštini objavimo odluke koje želimo da donesemo – kazao je Tadić za banjaluka.net.

Blanuša: Ognjen se povlači jer je preopterećen

U razgovoru sa banjaluka.net, Blanuša je potvrdio da je kandidat za šefa banjalučke organizacije SDS-a i da će prihvatiti ovu poziciju, ukoliko se delegati gradske skupštine saglase sa tim prijedlogom.

On negira spekulacije da je Tadićeva najava izazvala turbulencije unutar odbora i tvrdi da je rukovodstvo odbora u potpunosti jedinstveno.

– Uvjeren sam da će se to jedinstvo sačuvati i posle subotnje skupštine. Šta više, mislim da ćemo poslije skupštine biti još jedinstveniji i spremniji za dalje aktivnosti – kaže Blanuša i uvjerava da Tadić “ostaje dio njihovog tima”, pogotovo jer je potpredsjednik SDS-a.

– Ta personalna promjena neće ništa promjeniti u načinu rada stranke. On je sam rekao da se povlači zbog toga što je preopterećen obavezama, tako da je to samo učinjeno da bi se on malo rasteretio – uvjerava Blanuša.

S druge strane, u medijima se ovih dana provlačila i tvrdnja da bi jedan od kandidata mogao biti i Davor Šešić, jedan od najmlađih poslanika Narodne skupštine.

Sam Šešić, međutim, tvrdi za banjaluka.net da nije predložen za predsjednika odbora.

On smatra da je još rano govoriti o kandidatima pošto će komisija Gradskog odbora, koji prima prijedloge za predsjednika, raditi sve do početka skupštine.

– Lično, mislim da bi Ognjen trebao ostati na čelu odbora jer on je, bez sumnje, najuticajnija osoba u banjalučkom SDS-u i najbolje može da radi taj posao. Siguran da će biti negodovanja zbog njegovog povlačenja, ali, nažalost, i to je sastavni dio politike – kaže Šešić, ne želeći da ulazi u Tadićeve motive.

– Poznavajući Ognjena, on sigurno ima dobre argumente, ali ne smijem ništa da prognoziram. Ko zna, lako bi se moglo desiti da članovi odbora i ne prihvate njegovu ostavku – navodi Šešić.

(banjaluka.net)