Politika 26.09.2015.

Čavić: NDP je protiv povećanja akciza na gorivo

ČITANJE: 2 minute
Dragan Cavic

Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta /NDP/ Dragan Čavić izjavio je da se ova stranka protivi povećanju akciza na gorivo, dok podržava sporazum entitetskih vlada kada su u pitanju akcize na alkohol i duvan.

– Povećanje akcize na gorivo nije sastavni dio reformske agende. Tu se radi o sporazumu dvije entitetske vlade koje su pristale na povećanje akciza kako bi teret kredita koji dospijevaju za izgradnju autoputeva prebacili na građane, tako što će povećati cijenu nafte, što je za nas potpuno neprihvatljivo – rekao je Čavić.

On je na konferenciji za novinare u Banjaluci istakao da je Narodna skupština Republike Srpske 14. marta 2012. godine donijela odluku o kreditnom zaduženju za izgradnju autoputa od Banjaluke do Prnjavora na način da Vlada izda garanciju Javnom preduzeću “Autoputevi” od 150 miliona evra.

– Time se Vlada obavezala da će ona preuzeti izmirenje duga ukoliko javno preduzeće ne bude isplaćivalo dug. U toj odluci ne postoji nijedna riječ kojom se Vlada obavezuje da pokreće inicijativu za izmjenu akcize odnosno visine naknade za putarinu – naveo je Čavić.

Kad je u pitanju akciza na alkohol i cigarete, NDP podržava sporazum entitetskih vlada, i to s motivom da ta akciza bude kvalifikovana kao nova akciza, odnosno zdravstvena akciza.

– To znači da se po tačno utvrđenim programima, koje utvrde nadležni parlamenti, vrši sanacija fondova zdravstvenog osiguranja i zdravstvenih sistema u oba entiteta – naglasio je Čavić.

Prema njegovim riječima, proizvodi krajnje potrošnje koji direktno truju građane kao što su alkohol i cigarete, treba da budu opterećeni zdravstvenim akcizama, kao što je to praksa u mnogim zemljama.

Čavić je rekao da se referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH u najboljem slučaju može održati u martu ili tek na ljeto naredne godine.

On je dodao da referendum služi za “prepadanje” partnera u BiH i u Evropskoj komisiji radi postizanja nekih novih benefita kroz strukturalni dijalog.

(Agencije)